Šahmanović: Neophodna snažnija podrška EU Crnoj Gori

Crnoj Gori je potrebna snažnija i konkretnija podrška Evropske unije (EU) u ovom veoma izazovnom trenutku u kom se nalazi naša zemlja, kazao je član Predsjedništva Bošnjačke stranke i međunarodni sekretar u Evropskoj narodnoj partiji Admir Šahmanović.

Šahmanović je u Briselu učestvovao na konferenciji u okviru IV međuparlamentarne inicijative o saradnji na Zapadnom Balkanu, koja je održana u organizaciji Konrad Adenauer Fondacije.

Kako je saopšteno iz Bošnjačke stranke, dvodnevnom događaju, sa centralnom porukom “Prema zajedničkoj budućnosti”, pored predstavnika iz Crne Gore i zemalja regiona, učestvovali su i visoki zvaničnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

„O značaju skupa govori činjenica da se učesnicima obratila i Ursula Fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije, a na konferenciji su otvorene teme od suštinskog značaja za region Zapadnog Balkana, kao i o izazovima i perspektivi razvoja, energetskoj sigurnosti i procesu dekanonizacije“, navodi se u saopštenju.

Nezaobilazno je, kako navode, bilo i pitanje proširenja EU u kriznom periodu, na šta se u diskusiji osvrnuo i Kristian Šmit, visoki predstavnik za BiH, kao i komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji.

„Tokom otvorene i konstruktivne debate, Šahmanović je ukazao komesaru Varheljiju, ali i ostalim visokim zvaničnicima evropskih institucija, na neophodnost snažnije i konkretnije podrške EU Crnoj Gori u ovom veoma izazovnom trenutku u kom se nalazi naša zemlja“, navodi se u saopštenju.

Kako navode iz BS-a, Šahmanović se tokom razgovora sa evropskim komesarom za proširenje, kako u formalnom dijelu panela, tako i na marginama događaja, osvrnuo na razvojne infrastrukturne projekte u Crnoj Gori za čiju je realizaciju potrebna jasna i direktna podrška EU.

„Na prvom mjestu ukazao je na važnost nastavka realizacije projekta autoputa Bar-Boljare, a kao drugi prioritet istakao je nastavak rekonstrukcije željezničke pruge Bar- Beograd“, navode iz BS-a.

Šahmanović je naglasio da se finalizacijom ovih projekata stvaraju uslovi da se robni tokovi usmjeravaju i prema Crnoj Gori i na taj način dodatno razvija sektor saobraćaja, što će rezultirati unapređenjem domaće ekonomije.

„On je naveo da će se kroz predstojeće ažuriranje Strategije razvoja saobraćaja Crne Gore, usvajanje nove Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata, unapređenje sistemskih propisa, što je kandidovano kroz ‘Reform Facility’, kao i implementaciju akcionih planova Transportne zajednice Jugoistočne Evrope, stvoriti pretpostavke da pregovaračka poglavlja 14 – Saobraćajna politika i 21 – Trans-evropske mreže – mogu biti privremeno zatvorena“, navodi se u saopštenju Bošnjačke stranke.

NIKŠIĆ PROGNOZA