SAD uvele sankcije Branu Mićunoviću i Miodragu Daki Davidoviću

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Branislavu Branu Mićunoviću i Miodragu Daki Davidoviću.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) američkog Ministarstva finansija je na listu sankcionisanih sa Zapadnog Balkana, zbog korupcije i zlonamjernih aktivnosti, dodala deset osoba i kompanije iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, a među njima su Davidović i Mićunović.

Davidović
Foto: Boris Pejović/Vijesti

„Miodrag ‘Daka’ Davidović decenijama pere novac za kriminalne grupe, jačajući svoj uticaj i oblikujući svoje kriminalno preduzeće koje se bavi švercom cigareta, nafte i oružja u Crnoj Gori. Njegove korumpirane aktivnosti omogućile su napore Rusije da kompromituje nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa zemlje, uključujući napore da utiču na rezultate izbora. Takođe je impliciran u skandal koji je doveo do hapšenja Dragija Raškovskog, generalnog sekretara vlade Sjeverne Makedonije, ključnog saradnika bivšeg premijera Zorana Zaeva. Navodno je Raškovski primio mito od Davidovića kako bi imao sastanak s premijerom Zaevom radi promovisanja poslovnih interesa Davidovića. Od 1991. do 1992. Davidović je bio ministar trgovine u vladi samoproglašene Srpske autonomne oblasti (SAO) u BiH“, navodi se u objavi na sajtu Stejt departmenta.

„Davidović je označen zbog odgovornosti ili saučesništva u, ili direktnog ili indirektnog uključivanja u, korupciju vezanu za Zapadni Balkan, uključujući korupciju od strane vlade na Zapadnom Balkanu ili trenutnih ili bivših vladinih zvaničnika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi lične dobiti ili političkih ciljeva, ili mito. Takođe, Davidović je označen zbog odgovornosti ili saučesništva u, ili direktnog ili indirektnog uključivanja u, akcije ili politike koje prijete miru, sigurnosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo koje oblasti ili države na Zapadnom Balkanu“, dodaje se u odluci.

Na listi su i: Savo Cvijetinović, Petar Đokić i Duško Perović iz BiH, Nenad Popović i Miša Vacić iz Srbije, kao i Ratka Kunoska Kamčeva, Irina Samsonenko i Sergej Samsonenko iz Sjeverne Makedonije.

Foto: Luka Zeković/Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA