Šabović: Javno vrijeđanje Bošnjaka dokaz da su institucije paralizovane

Ne znam da li je tužilaštvo zaboravilo da u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja mogu primijeniti i institut ex officio, nekako mi se čini da kada je u pitanju vrijeđanje Bošnjaka po vjerskoj i nacionalnoj osnovi institucije su vrlo pasivne čak stičem utisak da su često i neizainteresovane, ovjde ne mislim samo na tužilaštvo već i na institut zaštitnika ljudskih prava i sloboda-Ombudsman, saopštio je član Glavnog odbora SDP-a Mirza Šabović.

“Kako drugačije objasniti niz uvreda izrečenih na račun naroda kojem pripadam, osim da su institucije zakazale da stvore bezbjedan ambijent, posebno ako uzmemo u obzir kontinuitet ovih dešavanja od avgusta 2020.godine. Sjetimo se utakmice u Petrovcu, grafita i svih dešavanja u Pljevljima, sjetimo se i članova porodica pojedinih visokih političkih funkcionera koji su nam nudili kartu u jednom pravcu do Stambola, sjetimo se i pisanja Milutina Mićovića ali i govora mržnje prema Albanskoj zajednici i poslaniku Nimanbegu i mnogo drugih primjera koji dolaze sa jedne te iste ideološke matrice koja počiva na klerikalizmu i nacionalšovinizmu”, naveo je on.

Šabović kaže da želi da vjeruje da se radi o jednom manjem dijelu društva koji još uvijek tapka u tminama vrijednosti ranog srednjeg vijeka i sa kojim je lako manipulisati upravo zbog nedostatka pismenosti, razumijevanja vremena u kojem živimo ali i ozbiljnog nedostatka kritičke svijesti.

“Moje shvatanje ovog društvenog problema se takođe nalazi i u činjenici da je CANU kao najviša naučna institucija u državi ostala nijema na mnoge društveno političke devijacije i ozbiljno zakazala i propustila priliku da liječi društvo, no kako je ovo kompleksnija tema nju ću obrađivati drugom prilikom, ali suština je da od svih relevantnih adresa – CANU, nezavisnih intelektualaca, jednog dijela NVO sektora, navodno građanskih partija koje su ostale nijeme (URA) pa sve do tužilaštva i Ombudsmana, imamo pasivnost kada je u pitanju jedan te isti narativ stigmatizacije manjinskijh naroda”, istakao je on.

Međutim, tvrdi, nadležni državni organi odnosno tužilaštvo u ovim činjenicama ne mogu tražiti opravdanje za nepostupanje, jer se nepostupanjem upravo pravi ambijent pravne nesigurnosti koji je posledica govora mržnje.

“Kao nekome ko se bavi pravnom naukom vrlo mi je jasno da u onome što je dotični službenik Luke Bar javno iznio i saopštio postoje elementi bića krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, postoji i nešto što se zove univerzalni standard u članu 20. u okviru Međunarodnog pakta o građanskim pravima, postoji niz praksi Evropskog suda za ljudska prava koji ovo potvrđuje, pa pozivam nadležno tužilaštvo da u što kraćem roku procesuira ovo i sva druga lica koja šire govor mržnje. Nadam se da će nadležni shvatiti da bilo kakva eventulna relativizacija ovakvih slučajeva dovodi jednu grupu određenu na osnovu nacionalne pripadnosti u institucionalno nezaštićen položaj dakle u onaj scenario kakav smo imali 90-tih godina”, zaključio je Šabović.

Foto: CdM

NIKŠIĆ PROGNOZA