Rezolucija o Jasenovcu skretanje pažnje sa evropskog puta Crne Gore

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je za hrvatske medije da je do upućivanja protestne note zbog rezolucije o genocidu o Jasenovcu Crnoj Gori došlo nakon što od ministra vanjskih poslova Crne Gore Filipa Ivanovića nije dobio garancije da rezolucija neće biti usvojena.

„Mi smo osudili pokušaj da na bilo koji način Hrvatska bude instrumentalizovana u unutrašnje političke svrhe u Crnoj Gori i istakli smo, naravno, naša očekivanja da se Crna Gora i njene institucije, prije svega Narodna skupština odustane od toga poteza jer, kako sam rekao, to se sve skupa može negativno reflektovati na naše odnose“, kaže Radman.

Kaže da Crna Gora ima mnogo posla te da mora nastaviti pojačati evropski put.

„Jer ona se smatra liderom evropskih integracija na Zapadnom Balkanu, a vidimo ovdje da je ovo skretanje pažnje sa jednog važnog pravca jer ne možete u isto vrijeme preuzimati evropske vrijednosti, a, s druge strane, onda ih djelom i negirati“, istakao je Radoman.

Hrvatska je danas uručila protestnu notu Crnoj Gori na prijedlog predsjednika parlamenta Andrije Mandića da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti rezoluciju o Jasenovcu, kao svojevrsnu reakciju na rezoluciji o Srebrenici upućenoj UN-ovoj Opštoj skupštini.

„Nota apostrofira neprimjerenost manipulacijom žrtava Jasenovca u političke svrhe, instrumentalizovanaost Hrvatske za tamošnju unutarnju politiku i poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti njihov put prema EU“, piše „Večernji list“.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske osuđuje pokušaje da na bilo koji način Hrvatska bude instrumentalizovana u unutrašnje političke svrhe i ističe svoje očekivanje da Crna Gora i njene institucije da odustanu od poteza koji bi se na negativan način mogli odraziti na budućnost bilateralnih odnosa kao i na evropski put Crne Gore, kaže se, između ostalog u noti.

foto: Vlada Republike Hrvatske

NIKŠIĆ PROGNOZA