Rezolucija o Jasenovcu objavljena u Službenom listu

Rezolucija o genocidu u sistemu logora Jasenovac i logorima u Dahauu i Mauthauzenu, koju je Skupština Crne Gore usvojila 28. juna, objavljena je juče u Službenom listu Crne Gore, saznaje „Dan“.

Usvajanje te rezoluciji podržali su poslanici vladajuće većine – Pokreta Evropa sad premijera Milojka Spajića, koalicije „Za budućnost Crne Gore“, na čijem su čelu predsjednik Skupštine Andrija Mandić i poslanik Milan Knežević, koji su i inicijatori rezolucije, Socijalističke narodne partije i Demokratske Crne Gore.

Prije glasanja salu Skupštine je napustila kompletna opozicija, ali i šef poslaničkog kluba Spajićeve stranke Miodrag Laković, koji je prethodno saopštio da neće podržati taj predlog.

Izglasavanje ove rezolucije izazvalo je burne reakcije u susjednoj Hrvatskoj i dovelo do pogoršanja odnosa sa tom državom. Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske najavilo da će preduzeti i konkretne poteze kojima će odgovoriti Crnoj Gori na izglasavanje rezolucije, za koju su naveli da je trn u zdravoj nozi međudržavnih odnosa. Zvanični Zagreb je potom Andriju Mandića, Aleksu Bečića i Milana Kneževića proglasio personama non grata.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da su oni osobe koje su narušili odnose Crne Gore i Hrvatske.

– Prije svega kazao bih da je naša suverena procjena koga želimo proglasiti nepoželjnim u Hrvatskoj. A mislim da su ove osobe koje smo proglasili nepoželjenim to i zaslužile jer su pogoršali odnose Crne Gore i Hrvatske – naveo je Grlić Radman.

Kako je dodao, Hrvatska je podržala sve dosadašnje aktivnosti Crne Gore na putu ka EU.

– Da bi oni drugi dan nakon toga učinili potez koji ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima. Crna Gora je to pokazala činom na koji je bila upozoravana, koji nije u skladu sa dobrosusjedskim odnosima, da joj očito nije stalo do odnosa s Hrvatskom – zaključio je Grlić Radman.

Hrvatska neće blokirati Crnu Goru

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman saopštio je da Hrvatska ne želi i ne planira da blokira Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji.

– Blokiranje obično nije evropska vrijednost, to je instrument koji se izbjegava, ali uvijek postoje drugi mehanizmi kako bi se uticalo na određene odluke. Crna Gora mora ispuniti određena mjerila kako bi se završile neke procedure, a tu uskače Hrvatska s svojim mjerilima, jer oni i dalje moraju odgovoriti na neka ratna pitanja. Došao je trenutak da se Crna Gora okrene vladavini prava i da se okrene proevropskim vrijednostima – naveo je Grlić Radman.

foto: jusp-jasenovac.hr

NIKŠIĆ PROGNOZA