Remiković: EK upoznata sa metodologijom popisa, iduće sedmice će biti objavljena

Metodologija je dokument koji je bio u Evropskoj komisijii sa kojim je ona upoznata. Moram reći da smo odradili prvi dio obuke za državne instruktore shodno toj metodologiji, saopštila je pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković.

Kaže da je metodologija spremna i da će iduće sedmice biti objavljena transparentno i jednako svim korisnicima u skladu sa principima zvanične statistike.

„Poruka koja je poslata EK da Uprava za statistiku nije spremna, a EK je već bila poslata metodologija – zaista može da izazove brzoplete reakcije u javnosti“, ocijenila je Remiković.

Dokle god su na snazi akti koji predviđaju da se popis održava od 1. do 15. novembra – Remiković poručuje da će oni svoje aktivnosti sprovoditi u skladu sa tim.

Vlada, kako je kazala, može izmijeniti odluku o održavanju popisa.

„Upravo sa takvim odlukama ćemo donositi akcije u narednom periodu. Što se tiče Uprave za statistiku, sve ide po rokovniku aktivnosti koje smo uspostavili“, kazala je Remiković gostujući u emisiji „Reflektor“ na Televiziji Vijesti.

Osvrnuvši se na politički ambijent u Crnoj Gori ona je ocijenila da „ne vidi da je nešto drugačiji nego 2003. i 2011. godine“.

„Što se tiče političkog ambijenta: ne vidim da je on nešto različit – barem u odnosu na iskustvo iz 2003. i 2011. godine. Politički stavovi partija koje čujemo ovog dana ustvari iskazuju njihove političke stavove, oni mogu da zbune i naprave konfuziju kod građana. Iz tog razloga građane molimo da slušaju upravo poruke koje pušta Uprava za statistiku jer je zakonom predviđeno da samo mi možemo tačno, blagovremeno i u potpunosti da informišemo građane sa svim aktivnostima u vezi popisa“, poručila je Remiković.

Kazala je da izjave političara ne utiču na Monstat već na percepciju i shvatanje popisa kod građana.

Foto: gradski.me

NIKŠIĆ PROGNOZA