„Rekonstrukcija donosi stabilnost ali uz brojne izazove na evropskom putu“

Najavljenom rekonstrukcijom Vlade Crne Gore ista bi dobila na stabilnosti, i pozitivno bi uticala na nastavak evropskih integracija, smatraju portparol Nove srpske demokratije (NSD) Mirko Miličić i analitičar i novinar Predrag Zečević. Oni su saglasni sa ocjenom evropskog komesara za proširenje i susjedstvo Oliverom Varheljijem, koji je ocijenio da rekonstrukcija Vlade ne bi trebalo da utiče na put Crne Gore ka Evropskoj uniji. Da Varheljijevu izjavu treba uzeti sa rezervom smatra Univerzitetski profesor Marko Begović.

„U potpunosti sam saglasan sa ocjenom Evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem. Dodao bih da će ulaskom ministara iz redova Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije, odnosno koalicije Za budućnost Crne Gore Vlada samo dobiti na stabilnosti, jer smo tokom proteklih 8 mjeseci pokazali da smo kredibilan partner i da je sa ovom parlamentarnom većinom Crna Gora ušla u jedan novi period mira i napretka, čiji su najbolji pokazatelj rekordno brza imenovanja u ključnim državnim institucijama, te brzo i efikasno donošenje reformskih zakona koji su na kraju rezultirali dobijanjem pozitivnog IBAR-a prije par dana“, saopštio je u razgovoru za Portal RTCG portparol Nove srpske demokratije (NSD) Mirko Miličić.

Naglašava da su ovi rezultati bili nedostižni za brojne prethodne sazive Skupštine Crne Gore.

„Dakle, rekonstrukcija Vlade je apsolutno pozitivna promjena koja će učiniti da naša zemlja još brže i efikasnije radi na ključnim reformama i nastavi da niže rezultate koje od nas očekuju građani“, istakao je Miličić.

Aktivista i novinar Predrag Zečević saglasan je sa ocjenom odlazećeg evropskog komesara Varheljija.

„Rekonstrukcija Vlade, koja će se prema mojim informacijama desiti uskoro, će pozitivno uticati na ispunjavanje evropskih obaveza i na potpunu stabilizaciju političkih prilika u Crnoj Gori. Ulaskom političkih autoriteta iz redova Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije a vjerovatno i Bošnjačke stranke ojačaće dodatno Vladu u parlamentu sa desetak poslanika, pa ćemo imati Vladu da najjačom podrškom u novijoj crnogorskoj istoriji. Zašto? Zato što je ovo Vlada koja će uvesti Crnu Goru u EU, a svi žele da budu dio pobjedničkog tima“, smatra Zečević.

Nakon proširivanja Vlade, očekuje da će se izvršna vlast pozabaviti onime na osnovu čega je, kako kaže, dobila podršku građana: Programom Evropa sad 2 i investicijama.

Begović smatra da su ukupna politička gibanja veoma složena, kako u Crnoj Gori, tako i na prostoru Evropske unije.

„Razlozi iako bitno različiti, djeluju povoljno za ubrzan prijem naše zemlje u punopravno članstvo. S druge strane, izjava komesara Varheljija, koji ima male šanse za drugi mandat bi trebalo uzeti sa rezervom, uprkos činjenici da je snažno zagovarao evropsku perspektivu Crnu Gore. Naime, posve je izvjesno da sljedeći sastav Evropske komisije neće blagonaklono posmatrati odluke poput one iz crnogorskog parlamenta, koja ima za cilj dalju polarizaciju društveno-političkih odnosa i usporavanje reformskih zahvata, a ujedno nas svađa sa regionom“, smatra Begović.

Kaže da se od Crne Gore se očekuje da na unutrašnjem planu uspostavi predvidljiv sistem vladavine prava i servisno orijentisanu javnu upravu.

„Takođe, očekuje se da zadrži spoljnopolitički kurs i minimizuje moguće nesporazume u regionu, posebno sa članicama EU. Na ovom putu, podršku obezbjeđuju ključne članice poput Francuske, pa je važno u toj zemlji ali i u drugim EU centrima imenovati kompetentne diplomate i pojedince sa iskustvom u međunarodnim odnosima“, ističe Begović.

Imajući u vidu izloženo, kako kaže, kao i činjenicu da SAD pomno prate dešavanje iz ugla očuvanja spoljnopolitičkog kursa, potencijalna rekonstrukcija vlade može izazvati zastoj u integracionim procesima i to iz najmanje dva razloga.

„Priča oko rezolucija, liberalizacije politike državljanstva i ustavnih promjena, pokazuje da je potpisani sporazum za formiranje vlade grubo prekršen, tj. da PES gubi vodeću poziciju unutar vladajuće koalicije. Drugo, sve su češći disonantni tonovi u samom PES-u, pa ulazak onih struktura kojima klijentelizam i nepotizam nijesu strani, samo će dodatno urušiti reformski kapacitet vlade“, dodaje Begović.

Foto: gov.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA