„Razmotriti modalitete snaženja bilateralne odbrambene saradnje“

Ministar odbrane Dragan Krapović sastao se danas sa ambasadorom Egipta u Crnoj Gori, Mahmudom Mostafom Afifijem, saopšteno je iz njegovog resora.

Krapović je istakao da je veoma značajno jačanje saradnje sa NATO partnerskim zemljama, naglasivši da je snaženje regionalnih partnerstava jedan od uslova za uspostavljanje stabilnog globalnog poretka.

“Rat u Ukrajini i sukobi na Bliskom istoku potvrdili važnost integracionih procesa i informisao sagovornika da Vlada Crne Gore nastavlja sprovođenje svih neophodnih reformi, sa ciljem punopravnog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji”, kazao je Krapović.

Dodatnim motivom kvalifikovao je činjenicu da je protekle sedmice Evropska unija pozitivno ocijenila dostignuća Crne Gore u ključnim poglavljima za evropske integracije. Podsjetio je da, osim evropskih integracija, Crna Gora ostaje apsolutno posvećena transatlantskom savezništvu i dobrosusjedskim odnosima.

“Govoreći o savremenim bezbjednosnim izazozvima, ministar je naglasio da cijeni posvećenost Egipta odlučnoj borbi protiv terorizma. Ekspertiza, znanje i najbolje prakse Egipta u borbi protiv terorizma jedan su od važnih elemenata za razumijevanje NATO južnog susjedstva od strane saveznica, posebno kroz učešće Egipta u Mediteranskom dijalogu”, navodi se u saopštenju.

Pored toga, operacija ,,Sea Guardian“ je dodatno osnažila partnerstvo sa zemljama u Mediteranu, pa i sa Egiptom. Sa tim u vezi, ministar je najavio da će Crna Gora postati dio operacije ,,Sea Guardianʼʼ upućivanjem pripadnika Vojske Crne Gore, o čemu je crnogorski Parlament već donio odluku.

“Ambasador Afifi je istakao da postoje veliki potencijali za saradnju između Crne Gore i Egipta. Afirmativno je ocijenio bilateralnu saradnju u oblasti privrede i turizma. Ambasador Afifi je informisao ministra Krapovića o spoljnoj politici Egipta, saradnji sa zemljama članicama Evropske unije, kao i o aktuelnim prioritetima Ministarstva odbrane Egipta. Ambasador je iskazao spremnost za jačanje saradnje u oblasti odbrane sa Crnom Gorom i sagovornici su se složili da će u narednom periodu razmotriti modalitete za snaženje bilateralne odbrambene saradnje”, zaključuju u saopštenju.

Foto: Ministarstvo odbrane

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA