Raspopović: Crna Gora posvećena ciljevima Američko-jadranske povelje

U okviru ovogodišnjeg predsjedavanja Republike Sjeverne Makedonije Američkojadranskom poveljom (A5), u Skoplju je danas održan sastanak ministara vanjskih poslova država članica i posmatrača, a Crnu Goru je na sastanku predstavljao državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, ambasador Milisav Raspopović.

Kako se navodi u saopštenju MVP, tokom dvije radne sesije učesnici su diskutovali o aktuelnim bezbjednosnim i političkim izazovima, regionalnoj saradnji i predstojećim aktivnostima u okviru Američkojadranske povelje (A5).

„U tom kontekstu, istakli su značaj dalje adaptacije A5 novoj bezbjednosnoj realnosti, kao i mogućnostima za kreiranje novih mehanizama za unaprjeđenje regionalne saradnje. Na sastanku je bilo riječi i o posljedicama rata u Ukrajini i mnogobrojnim efektima ruske agresije na političke i ekonomske prilike na Zapadnom Balkanu“, piše u saopštenju.

Raspopović je ukazao na konkretne rezultate koje je Povelja ostvarila u posljednje dvije decenije i potvrdio punu posvećenost Crne Gore ciljevima te inicijative, koji se ogledaju u promovisanju evropske i evroatlanske integracije, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

Ocijenio je da u aktuelnom, kompleksnom bezbjednosnom trenutku, regionalne bezbjednosne inicijative poput A5, zajedno sa NATO i EU, predstavljaju garant dugoročne stabilnosti i prosperiteta naših država.

Predstavnici država članica Američko-jadranske povelje (A5) nakon sastanka potpisali su zajedničku izjavu.

„Sastanku su prisustvovali predstavnici država članica A5 inicijative – Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i država posmatrača –Kosova, Slovenije i Srbije“, zaključuju u saopštenju.

Foto: MVP

NIKŠIĆ PROGNOZA