Radulović: Učestalija komunikacija u regionu dovodi do saradnje

Savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku Đorđe Radulović učestvovao je na panelu pod nazivom „Berlinski proces i/ili Otvoreni Balkan“, u sklopu Jahorina ekonomskog foruma. On je podsjetio na značaj inicijative Angele Merkel da  pokrene proces međusobnog  približavanja država Zapadnog Balkana i usaglašavanja sa EU standardima.

„Bolja i učestalija komunikacija među državama regiona bi značila bolju saradnju, prijateljstvo, napredak i prosperitet kroz ekonomiju i zajedničko regionalno tržište po evropskim standardima, kako bi ono lako bilo integrisano u jedinstveno evropsko tržište“, navodi se u saopštenju.

Radulović je ukazao da je Berlinski proces dosad bio veoma uspješan, kao i da je 10 samita proizvelo Kancelariju za mlade, Transportnu zajednicu, besplatan roming u cijelom Zapadnom Balkanu, Zelene koridore (dopremana medicinska oprema i druga roba tokom pandemije), Odluku o stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta, te da su možda tri najbitnija projekta nedavno potpisani sporazumi o mobilnosti – putovanje s ličnim kartama i priznavanje univerzitetskih diploma i sertifikata. Neki od ovih sporazuma, kako je istakao, mogli bi riješiti i oodređene dugotrajne regionalne sporove.

Podsjetio je da se Otvoreni Balkan javlja kasnije, oko 2018, a dobija svoje temelje 2019. Novosadskom deklaracijom. 

„Radulović je izrazio mišljenje da OB treba posmatrati kroz aspekt usklađenosti sa EU standardima, a ne kroz prizmu stvaranja velikodržavnih projekata, kako se povremeno želi predstaviti u regionu, „jer države niti nastaju, niti nestaju preko noći, a pogotovo ne članice NATO“.  Ukazao da ako Crna Gora 10 godina usklađuje svoje zakonodavstvo, norme i standarde da budu po EU kriterijumima, pa bi prilikom donošenja odluke o eventualnom priključenju ovoj inicijativi trebalo biti oprezan da se ne usvoje pravne norme koje bi mogle biti u suprotnosti sa dosad usvojenim i prihvaćenim evropskim propisim“, navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, Radulović je objasnio da će odgovor na ova, ali brojna druga pitanja, vremenom dati sam Otvoreni Balkan, te da ukoliko bi ova inicijativa bila u skladu sa EU, ne vidi zašto ne bi postala jednog dana integrisana u Berlinski Proces, kao što se zalažu pojedini zvaničnici EU i SAD.

„Na toj liniji, zaključio da bi u tom slučaju rješenje za dilemu „Berlinski Proces ili Otvoreni Balkan“ moglo u najboljem slučaju da bude – Otvoreni Balkan integrisan u Berlinski proces. Uvodno obraćanje na JEF-u su imali i Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Dobrodošlicu je poželio u ime organizatora Goran Račić, predsjednik organizacionog odbora Foruma“, stoji u saopštenju.

Izvor: Dnevno

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA