Radulović u Oslu: NATO garant stabilnosti u uslovima neizvjesnih bezbjednosnih prilika

NATO je garant stabilnosti u uslovima neizvjesnih bezbjednosnih prilika, kazao je savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku Đorđe Radulović, koji učestvuje na dvodnevnom neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO, koji se održava u Oslu. 

Kako je saopšteno, Radulović je, u sklopu debate koja se organizuje u presudnim trenucima za evroatlantsku sigurnost, istakao značaj Alijanse kao garanta bezbjednosti, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kako navode, na tom fonu, on je dodao da je Alijansa zadržala jedinstvo i potvrdila relevantnost i sposobnost prilagođavanja krupnim promjenama u bezbjednosnom okruženju.

„U kontekstu aktuelnih izazova na globalnoj sceni, Radulović je naglasio posvećenost Vlade Crne Gore pripremi i implementaciji odluka kojima se osigurava zaštita cjelokupnog evroatlantskog područja. On je podsjetio i na privrženost Crne Gore nastavku pružanja višedimezionalne podrške Ukrajini, te prenio  nedvosmislenu podršku Crne Gore očuvanju nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, u njenim međunarodno priznatim granicama“, kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kao posebno važnu stavku, Radulović je izdvojio i potrebu snažnijeg percipiranja strateškog značaja Zapadnog Balkana za NATO alijansu, a u svijetlu trenutnih dešavanja. 

„U sklopu napora za snaženje političke dimenzije Alijanse, u NATO okvire je 2022. godine uveden i institut neformalnih susreta šefova diplomatija. Sastanak u Oslu je drugi po redu takav sastanak“, kazali su iz Ministarstva.

Dodaju i da se sastanak u Norveškoj organizuje u susret NATO Samitu, koji će se održati u julu u Viljnusu, i predstavlja priliku da ministri 31 države članice i pozvane države, Švedske, razmotre više pitanja od značaja za evroatlantsku bezbjednost.

Foto: Minstarstvo vanjskih poslova

NIKŠIĆ PROGNOZA