Radulović: Slučaj izbora u Šavniku obiluje brojnim nezakonitostima, Milatović ispravno postupio

Predsjednik Jakov Milatović ispravno je postupio što nije raspisao izbore u Šavniku, kaže advokat Veselin Radulović za Gradsku. S obzirom da je mandat SO Šavnik istekao prije godinu i po, nezakonita je odluka Vlade o uvođenju prinudne uprave, ali i ona odbornika o skraćenju mandata, tvrdi Radulović. Jedini izlaz vidi u ponavljanju izbora na biračkim mjestima na kojima su više puta prekinuti.

Slučaj izbora u Šavniku obiluje brojnim nezakonitostima, ističe Radulović.

„U ovom slučaju govorim o SO Šavnik, kojoj je mandat istekao 2022. godine, takva skupština se ne može raspustiti i takvoj skupštini ne možete skratiti mandat jer je toj skupštini mandat prestao“, kaže Radulović.

Nezakonite su, pojašnjava, bile obje odluke – i ona koju je donijela Vlada, ali i ona SO Šavnik.

„Na kraju evo vidimo da je i predsjednik Milatović dva puta odbio da donese odluku da raspiše izbore. Ja mislim da je u tom dijelu predsjednik u pravu. Dakle, zakon o lokalnoj samoupravi propisuje kada predsjednik donosi odluku o raspisivanju izbora“, ističe Radulović.

Radulović ocjenjuje da Državna izborna komisija nema mogućnost da reaguje u tom slučaju.

„Moje je mišljenje da je jedini izlaz iz ove situacije da OIK zakaže izbore na onim mjestima na kojima nijesu održani i da naravno nadležni organi urade ono što nisu uradili svih ovih prethodnih godinu i po dana – da obezbijede da se ti izbori održe i nakon toga da se konstituišu organi vlasti lokalne samouprave“, dodaje Radulović.

Improvizacije, koje smo gledali prethodnih dana, za cilj imaju da se vlast u Šavniku preuzme ili zadrži mimo zakona, tvrdi Radulović i zaključuje da se upravo na tom primjeru vidi kolika je potreba za reformom izbornog zakonodavstva.

Foto: Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA