Radulović: Odluka ODT-a je čudna i može biti motiv za slične ili gore opstrukcije

Odluka Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama da u upadu građana na sjednicu Skupštine opštine Andrijevica ne postoje elementi nijednog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti je, najblaže rečeno, čudna i zato bi je trebalo javno obrazložiti, ocijenio je za Pobjedu advokat Veselin Radulović.

Grupa građana Andrijevice, bliska lokalnoj vlasti, od 15. jula spriječila je sedam pokušaja održavanja sjednice na kojoj je trebalo da se raspravlja o zahtjevu Demokratske partije socijalista za smjenu prvog čovjeka grada, a u ODT-u je bio formiran predmet povodom zasijedanja koje je trebalo da bude održano 18. septembra.

ODT u Beranama je, nakon sprovedenog izviđaja, odnosno saslušanja, analiza spisa i materijalnih dokaza, utvrdilo da nije počinjeno nijedno krivično djelo prilikom petog prekida sjednice sa tom tačkom dnevnog reda.

LOŠA PORUKA

Radulović nema sumnju da je kontinuiranim prekidanjem zasijedanja lokalnog parlamenta počinjeno krivično djelo.

„Vidjeli smo što se dešavalo od jula: neka lica su shvatila da imaju pravo da upadaju u državne institucije, u konkretnom slučaju da onemogućavaju sjednice lokalnog parlamenta. Nemam dilemu da se radi o kažnjivom djelu. Na osnovu dostupnih informacija, sklon sam mišljenju da postoji dovoljno osnovane sumnje da se radi o krivičnom djelu za koje se goni po službenoj dužnosti. Čak i da to nije slučaj, sasvim je sigurno da se radi o nekoj vrsti prekršaja“,  ocijenio je Radulović.

On napominje da se ovakvom odlukom šalje loša poruka pa ga ne bi začudilo da građani nastave sa sličnom ili gorom praksom.

„Možda će nekome pasti na pamet da u budućem periodu na sličan način opstruira rad državnog parlamenta ili bilo koje institucije u Crnoj Gori. Takvo ignorisanje nadležnih institucija nije i neće dovesti ni do čega dobrog. Ne mogu prihvatiti da se u državi koja pretenduje da bude država vladavine prava tolerišu takvi ispadi i da ostanu bez reakcije“, naglasio je naš sagovornik.

ORGANIZOVANA AKCIJA

Prema njegovim riječima, dovoljno je razloga za sumnju da je opstruiranje rada andrijevičkog parlamenta rezultat organizovane akcije iz političkih motiva, zbog čega je, smatra, tužilaštvo moralo ozbiljnije da razmatra ovaj slučaj.

„Čudno je i neprihvatljivo da su samo dva lica saslušana u ODT-u Berane. Utisak je, prema onome što smo mogli da vidimo u javnosti, da se radilo o jednoj vrsti organizovane akcije. Svakako, interesantno bi bilo vidjeti obrazloženje rješenja koje je ODT donijelo“, zaključio je Radulović.

Podsjećamo, nezadovoljni aktivisti vladajućih stranaka prekidali su zasijedanja zauzimajući odborničke klupe i poručujući da neće dozvoliti „prekrajanje izborne volje bez novih lokalnih izbora“.

Isti scenario su ponovili prilikom pokušaja izglasavanja nepovjerenja predsjedniku Skupštine Mladenu Đukiću, posljednji put 25. novembra kada je i istekao rok za odlučivanje po ovom prijedlogu.

O pravnoj anarhiji u Andrijevici treba da se odredi Vlada kojoj je Ministarstvo javne uprave dostavilo informaciju o stanju u lokalnom parlamentu i nepostupanju prvog čovjeka SO Mladena Đukića po izdatim preporukama tog resora.

Foto: Screenshot/RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA