Radulović o izvještaju EK: Bez napretka u pravosuđu, izjave političara bile populističke

Advokat Veselin Radulović istakao je da je sadržaj Izvještaja EK o Crnoj Gori očekivan i da nije iznenadio nikoga. On je za Portal RTCG naglasio da je uprkos izjavama političara da je „ruka pravde“ krenula, Izvještaj pokazao da nema napretka u oblasti vladavine prava.

„Iako smo redovno slušali populističke izjave da je „ruka pravde“ krenula i da nema nedodirljivih, Izvještaj je, ipak, pokazao da nema napretka u pravosuđu, najizazovnijoj oblasti vladavine prava. Zabrinjava činjenica da upravo u toj oblasti nema nepretka i to pokazuje da Crna Gora, na žalost, stagnira kada je vladavina prava u pitanju, a kada država stagnira na tom polju onda nije realno očekivati napredak u bilo kojoj oblasti“, navodi Radulović.

Dodaje da je, osim toga, konstatovan i ograničen napredak u sprječavanju korupcije, što je dodatan razlog za zabrinutost.

„Na kraju, usvajanje zakona koji su suprotni preporukama Venecijanske komisije i nedostatak političke volje da se pripreme i usvoje Zakon o Vladi i Zakon o Skupštini, a što je omogućilo nastavak prakse brojnih zloupotreba, pokazuje da je Crna Gora u prethodnom periodu imala političke elite koje su radile na održavanju partitokratskog sistema i kojima su u fokusu bili lični i partijski interesi, a ne javni interes i stvaranje ambijenta koji će prvenstveno jačati vladavinu prava. Dakle, Izvještaj je objektivno konstatovao činjenično stanje na način koji bi trebao da zabrine svakoga ko želi dobro Crnoj Gori i njenim građanima“, istakao je Radulović.

foto:RTCG/screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA