Radulović: Ne postoji ,,dopuna“ već samo izmjene Ustava kroz jasnu regulisanu proceduru

Ustav Crne Gore se ne može dopuniti, već samo mijenjati i to kroz postupak kakav je potreban i za donošenje tog najvišeg pravnog akta, ocijenio je advokat Veselin Radulović.

On je u izjavi za Pobjedu, a povodom najave lidera Demokratske narodne partije i Prave Crne Gore Milana Kneževića i Marka Milačića kao i Andrije Mandića da će pokrenuti kampanju da se kroz dopune najvišeg pravnog akta srpski jezik u Ustav uvede kao službeni, kazao kako to nije „pravno prihvatljivo“.

„Niti je dopuna Ustava korektan termin. Ne postoji dopuna Ustava. Postoje izmjene Ustava, a one se sprovode po postupku istom koji je potreban i za njegovo donošenje. Možemo pretpostaviti na šta je Milan Knežević time mislio, ali to nije adekvatan termin. Ne mogu se vršiti dopune Ustava“, poručuje Radulović.

Objašnjava da je Ustav moguće mijenjati u skladu sa procedurom kojom je to i propisano, a da je za proglašenje srpskog jezika kao službenog potrebno organizovati referendum, nakon što dobije dvotrećinsku većinu u parlamentu.

„Moguće da je kroz najave o dopuni riječ o pokušaju izbjegavanja procedure, ali to ne bi bilo u skladu sa Ustavom i to, sigurno, ne bi prošlo ni provjeru pred Ustavnim sudom“, ističe Radulović.

On objašnjava da je promjena Ustava Crne Gore regulisana samim Ustavom.

Prijedlog za promjenu Ustava može podnijeti predsjednik države, najmanje 25 poslanika ili Vlada za šta je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

Međutim, postoje i odredbe Ustava za čije je promjene potrebna tropetinska provjera na referendumu, a jedna od tih odredbi je i član 13. Ustava koji se odnosi na jezik.

„Službeni jezik u Crnoj Gori je crnogorski. Ćirilično i latinično pismo su ravnopravni. U službenoj upotrebi su i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik“, piše u članu 13 Ustava.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić rekao je da u vladajućoj koaliciji postoji raspoloženje za dopunu Ustava.

„Procjenjujem da u parlamentarnoj većini postoji dobro raspoloženje, ne sumnjam da i u nekim opozicionim strankama koje dolaze iz manjinskih naroda postoji dobro raspoloženje ne samo za izglasavanje zakona nego i za dopunu Ustava, kojom bi se obezbijedilo sve ono što je potrebno za tu brojnu populaciju“, kazao je juče Mandić.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA