Radulović: Ministar Šaranović ne može preuzeti policiju, partijske borbe ugrožavaju sektor bezbjednosti

Vlada bi danas trebalo da odlučuje o smjeni direktora Uprave policije Zorana Brđanina. Kako, prema pisanju medija, nasljednik Brđanina nije dogovoren između Demokrata i PES-a, kao jedno od rješenja pominje se da će policijom do imenovanja v.d. direktora koordinisati ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

Međutim, advokat Veselin Radulović za CdM kaže da bi takvo rješenje bilo nezakonito.

Objašnjava kakvo je rješenje moguće.

“Preuzimanje upravljanja, odnosno koordinacija radom policije od strane ministra unutrašnjih poslova ne bi bila u skladu sa zakonom. Ministar može Vladi predložiti da za vršioca dužnosti direktora odredi nekog od rukovodilaca unutrašnje organizacione jedinice policije, ali zakon ne dozvoljava da ministar preuzme rukovođenje policijom. Takvo rješenje bilo bi u suprotnosti sa zakonom definisanim načelom poltičke i ideološke neutralnosti policije”, navodi on.

Radulović, komentarišući moguću situaciju, kaže da je očigledno da svjedočimo partijskim borbama, u ovom slučaju za kontrolu policije.

“Što pokazuje da političke partije ne žele profesionalnu i efikasnu policiju, već policiju koja će biti pod partijskom kontrolom. Takva neozbiljnost i nesposobnost paritokrata, uz moguće i loše namjere, ozbiljno ugrožava bezbjednosni sektor”, ističe advokat.

Odgovarajući na pitanje CdM-a, advokat kaže da razrešenjem direktora policije Brđanina Vlada ne bi prekršila zakon i ne bi postupila suprotno ranijim presudama Upravnog suda.

“U ovom slučaju je ispoštovana propisana procedura, odnosno Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore nije usvojio dva izvještaja o rezultatima Policije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Na osnovu toga je ministar, u skladu sa zakonom, pokrenuo postupak razriješenja”, zaključio je Radulović u izjavi za CdM.

Uljarević: Šaranović koordinator Uprave policije – par ekselans nezakonito rješenje

Direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, smatra da bi rješenje da aktuelni ministar unutrašnjih poslova  Danilo Šaranović bude koordinator Uprave policije, bilo par ekselans nezakonito.

“Isto kao i smjena Zorana Brđanina, najavljena danas na Vladi, jer nije utemeljena u onim razlozima zbog kojih ga je Upravni sud vratio na poziciju direktora Uprave policije. Vrlo je vjerovatno da će Upravni sud u slučaju Brđanina ponovo presuditi na isti način,” rekla je Uljarević za 24 sata Televizije E.

Ona je istakla da je interesantno da je Vlada brzo došla u situaciju da je njena heterogenost destabilizuje.

“Bezbjednostni sektor tema je već tri mjeseca. U tri mjeseca PES i Demokrate nisu uspjeli da nađu rješenje za njihove drugačije pristupe. Očito da Šaranović nije imao želju da ispravi niz nezakonitih imenovanja u periodu dok je na čelu Uprave policije bio Nikola Terzić, a MUP-a Filip Adžić. Na drugoj strani, imamo zaklinjanje svih aktera kako žele da oporave taj sektor, da ga reformišu, unaprijede. Suštinski, vidimo da je to puka borba za kontrolu nad bezbjednosnim sektorom,” napominje Uljarević.

Ona naglašava da se postavlja pitanje – za čije interese i zašto je to potrebno u ovom trenutku.

“Mislim da su to preozbiljne stvari da bi se ovako tretirale. Ako je zaista rješenje, da ministar unutrašnjih poslova bude istovremeno direktor Uprave policije, biće to direktan udar i na dinamiku u procesu evropskih integracija i biće jasno ko taj proces blokira,” poručuje ona.

Foto: CdM

NIKŠIĆ PROGNOZA