Radulović: Mandić prekoračio ovlašćenja, prekršio Poslovnik i Ustav

Odlukom da održi sjednicu Skupštine, a da o tome ne obavijesti poslanike, predsjednik parlamenta Andrija Mandić prekršio je Poslovnik Skupštine i Ustav Crne Gore, ali i prekoračio sopstvena ovlašćenja, smatra advokat Veselin Radulović.

„Prekršen je Poslovnik Skupštine i prekršen je Ustav. Zakon o Skupštini još nemamo da bismo govorili da je prekršen i taj propis. Ovo što se dogodilo svakako nije u skladu sa važećim propisima, a to su za sada Ustav i Poslovnik“, istakao je Radulović za Pobjedu. 

On kaže i da je jučerašnje zasijedanje Skupštine „najblaže rečeno čudno i neprimjereno“.

„Nijesmo do sada imali prilike da vidimo da predsjednik Skupštine zakaže i održi sjednicu bez poslanika, a u nekom užem krugu činovnika i sekretara. Svakako je u pitanju čin koji se može tumačiti kao prekoračenje ovlašćenja koje Andrija Mnadić ima kao predsjednik Skupštine“, zaključio je Radulović. 

Pobjeda podsjeća da je novoizabrani predsjednik parlamenta Andrija Mandić juče pred praznom plenarnom salom ,,održao“ nastavak sjednice Skupštine, jer o tome nije obavijestio poslanike, zbog čega je Demokratska partija socijalista protiv njega i generalnog sekretara Skupštine Aleksandra Klarića najavila pokretanje krivične prijave.

U toj partiji navode da je riječ o nezapamćenom skandalu u istoriji crnogorskog i svjetskog parlamentarizma.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić sinoć je povukao akt koji je prethodno uputio Državnoj izbornoj komisiji, a kojim je konstatovana ostavka na poslaničke funkcije premijera Milojka Spajića i ministara u njegovoj vladi.

Mandić je, u izjavi za Prvu TV, naveo da je u pitanju „tehnička greška“, te da je, nakon što je to uvidio, reagovao i povukao akt kako bi omogućio transparentan i nesmetan rad najvišeg zakonodavnog doma. Tvrdi, međutim, kako je u saznanju da su se slične stvari dešavale i ranije.

„U srijedu ćemo konstatovati ostavke pa će DIK odraditi svoj dio posla. Poštujući opoziciju i sve one ljude koji žele da se procedure poštuju, akt je povučen. Moj cilj je da parlament nastavi u punom sastavu, a ne na bilo koji način da se vrši opstrukcija, jer je potreban dugo očekivan napredak“, rekao je Mandić.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA