Radulović: Dvije sjednice Skupštine nemoguće održati u istom danu

Advokat Veselin Radulović kazao je da, po zakonu, nije moguće dvije sjednice Skupštine održati u istom danu. 

„Prvo treba održati konstitutivnu sjednicu na kojoj se bira rukovodstvo Skupštine i Administrativni odbor, pa tek nakon toga bi predsjednik Skupštine, koji je izabran, mogao zakazati sjednicu Skupštine za izbor vlade ili druge tačke dnevnog reda“, rekao je Radulović za Pobjedu, komentarišući tvrdnje dnevnog lista Dan da će najstariji poslanik Milan Lekić za 24. oktobar zakazati dvije sjednice na kojima će zasebno biti birani predsjednik parlamenta, a potom i vlada.

Ustav Crne Gore predviđa da sjednicu Skupštine na kojoj se bira vlada zakazuje isključivo predsjednik parlamenta kao ovlašćeno lice.

Međutim, prema saznanjima Pobjede, nova većina razmatra ,,pravnu gimnastiku“ po kojoj će Lekić zakazati prvo sjednicu na kojoj će se birati predsjednik parlamenta, za kojeg najozbiljnije konkuriše Andrija Mandić, da bi potom lider NSD odmah zakazao drugu na kojoj će se birati vlada. Takav scenario ne poznaje Poslovnik Skupštine Crne Gore, zbog rokova za zakazivanje sjednice.

Radulović, međutim, smatra da je tako nešto teško tehnički izvodljivo.

„Oni moraju dostaviti materijal poslanicima. Nijesam siguran da bi za to imali vremena i mislim da bi to bila klasična improvizacija“, navodi Radulović.

Prema informacijama koje su mediji ranije objavili, Pokret „Evropa sad“ očekuje da partije buduće parlamentarne većine potpišu sporazum o saradnji, čime bi se stekli uslovi za zakazivanje sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj bi bio izabran predsjednik parlamenta, a nakon toga i 44. Vlade Crne Gore.

Prema sporazumu o formiranju nove vlasti, mjesto predsjednika Skupštine pripada Novoj srpskoj demokratiji.

Nakon što se konstituiše skupštinska većina i izabere novo rukovodstvo parlamenta, na dnevni red dolazi i izbor nove vlade.

Očekuje se većina od najmanje 49 poslanika, a načelno su usaglašeni i politički principi i podjela resora.

Foto: Printscreen RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA