Radulović: Crnogorske institucije su pokazale da nijesu u stanju da obezbijede primjenu prava

Godina od početka lokalnih izbora u Šavniku je neslavan jubilej koji pokazuje da nemamo institucije koje treba da obezbijede primjenu prava, kazao je za Gradsku RTV advokat Veselin Radulović. Radulović je istakao da smo nezrelo društvo i da nekada loše institucije sada ne postoje ni kao takve.

Crnogorske institucije su pokazale da nijesu u stanju da već punu godinu sprovedu izbore u maloj opštini kao što je Šavnik, ističe Radulović.

“Dakle, podstiče se na kršenje zakona. Pitanje je samo kada će u nekoj drugoj opštini, ili drugim povodom, ili na nivou države neka lica ili grupa ljudi, politička ili druga organizacija procijeniti da može isto to da uradi, da spriječi održavanje izbora ili drugog procesa zato što im to odgovara i posegnuti za akcijom sličnoj ovoj“, objašnjava advokat.

Radulović kaže da je Tužilaštvo moralo, u saradnji sa policijom, omogućiti da se izbori održe.

“Prvenstveno mislim na pravosuđe i tužilaštvo koje je u saradnji sa policijom moralo obezbijediti uslove da se izbori održe. Mislim i na MUP koji je napravio propuste i prije održavanja izbora. Sasvim je izvjesno da je postojala jedna vrsta izbornog inženjeringa koji nije nova pojava, ali to ne može i ne smije biti opravdanje da se blokira izborni proces“, ističe Radulović.

Nevjerovatno je, naglašava, da u iole ozbiljnoj državi ima dileme da li se mogu održati lokalni izbori.

“Ako institucije rade svoj posao, primjenjivaće zakon i zakon daje odgovore na sve probleme u praksi, počev od biračkog spiska, nezakonite promjene prebivališta ali i primjene sile i pokušaja opstruiranja procesa koji po zakonu moraju da se održe“, kazao je advokat.

Upozorava da bi se šavnički scenario mogao dogoditi i tokom predstojećeg popisa stanovništva.

Jedini izlaz iz ove i sličnih situacija su funkcionalne institucije, smatra Radulović, a za to će, poručuje, biti potrebno vrijeme.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA