Radulović: Crna Gora u potpunosti posvećena evropskom putu

Crna Gora u potpunosti je posvećena evropskom putu, poručio je savjetnik predsjednika Vlade Đorđe Radulović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslava, Radulović je danas, na poziv visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja, učestvovao na sastanku Savjeta za vanjske poslove Evropske unije.

Radulović je, dodaje se u saopštenju, istakao punu posvećenost Crne Gore članstvu u EU, ukazavši na nedavno sprovedeno istraživanje javnog mnjenja po kojem oko 80 odsto građana Crne Gore podržava ulazak Crne Gore u EU

„Crna Gora ima odlične odnose sa svim državama regiona, njegujući svoju ulogu promotera dobrosusjedskih odnosa što je i pokazatelj posvećenosti evropskim standardima“, kazao je Radulović.

Iz Ministarstva navode da je Radulović učestvovao u neformalnoj razmjeni mišljenja između ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana i država članica EU na temu saradnje u području vanjske politike, koji se po drugi put organizuje u ovom formatu, uz iskazano očekivanje da se sastanci ovog tipa češće organizuju, a države Zapadnog Balkana postupno uključuju u procese odlučivanja na evropskom nivou.

Radulović je, kako se navodi, istakao 100 odsto usaglašavanje Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU (CFSP), pomoć Ukrajini u iznosu od skoro 11 odsto vojnog budžeta, kao i prihvatanje hiljada ukrajinskih izbjeglica kroz sistem privremene zaštite koji smo prvi uveli po ugledu na Evropsku uniju.

Dodaju da je uz pomoć evropskih partnera – Francuske i Slovenije, u Crnoj Gori je pokrenut Regionalni centar za jačanje kapaciteta za borbu protiv sajber napada.

„Prošlonedjeljnim potpisivanjem Sporazuma sa Frontex-om o čuvanju crnogorskih granica, a u cilju pridruživanja naporima Evropske unije da spoljne granice ostanu bezbjedne i da se suzbiju nelegalne migracije, Crna Gora opet predvodi region i u ovom važnom pitanju za evropsku bezbjednost“, kazali su iz Ministarstva.

NIKŠIĆ PROGNOZA