Rado bi u koalicije, a sami ako moraju

Iako najveći dio partija skupštinske većine i opozicije najavljuje da će na prijevremenim državnim izborima nastupiti samostalno ili da se sprema za to, neke od njih paralelno pregovaraju o ulasku u koalicione aranžmane ili im se nadaju.

S druge strane, neki akteri koji su bili u širokim savezima, na predstojećim izborima nemaju namjeru da učestvuju u tome. Izbori su zakazani za 11. jun, a liste još nije predala nijedna partija, koalicija ili grupa birača. Rok za to ističe za 20 dana.

Iz Demokratskog fronta (DF) “Vijestima” nisu zvanično odgovorili u kom aranžmanu planiraju da učestvuju na izborima, ali izvori lista iz tog saveza navode da je njihovo trenutno mišljenje da ne treba da ulaze u široke koalicije jer, kako tvrde, nemaju privilegiju da daju (poslaničke) mandate drugim partijama.

Sagovornici objašnjavaju da je razlog takvog stava to što su se neke stranke sa kojima su bili u partnerstvu na prethodnim državnim izborima, nakon toga počele da “soliraju”, odnosno krše koalicioni dogovor.

DF je na tim izborima, održanim u avgustu 2020. godine, sa još osam partija bio u pobjedničkoj koaliciji “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG), koja je osvojila 27 mandata.

Iz Pokreta za promjene (PzP), jednog od tri konstituenata DF-a, koji ima zaseban poslanički klub, “Vijestima” su saopštili da su počeli da razgovaraju o modalitetima izlaska na birališta, a da još nije bilo konkretnih dogovora o izbornoj listi. PzP-u je nakon prošlih izbora pripalo pet mjesta u Skupštini.

Zasad je samo izvjesno da će u “paketu” s DF-om ići Radnička partija, što je listu potvrdio njen lider i poslanik Maksim Vučinić. Ona je bila dio saveza ZBCG.

Razgovore o načinu nastupa na izborima počela je i Socijalistička narodna partija (SNP), čiji je poslanik Dragan Ivanović rekao “Vijestima” da oni rade i ponašaju se kao da će izaći samostalno, ali da su spremni i na koalicioni nastup.

On je kazao da bi oni najradije ušli u neku “široku koaliciju”, posebno, kako je istakao, “koaliciju građanske opcije”.

”Što šira koalicija, to bolje. Ona bi mogla garantovati da se u parlamentu mogu donositi odluke adekvatne dvotrećinskoj većini. Sve je u fazi razgovora, ništa konkretno još nemamo, ali što se tiče našeg ponašanja – unutarpartijski postupak sprovodimo kao da ćemo da idemo samostalno. Radimo na pokretanju partijskih organa i infrastrukture”, poručio je Ivanović, ne navodeći sa kim sve SNP pregovara.

Prema informacijama “Vijesti”, pregovarački tim SNP-a čine ministri Marko Kovač i Vasilije Lalošević, te funkcioner te stranke Nebojša Vuksanović.

O formi učešća na prijevremenim izborima još nije odlučio ni Pokret Evropa sad (PES), čiji čelnici imaju različita mišljenja o tome. Lider PES-a Milojko Spajić zagovara samostalni izlazak, dok zamjenik predsjednika i novoizabrani šef države Jakov Milatović kaže da preferira koaliciju “baziranu na programskim bliskostima”.

Generalni sekretar PES-a Boris Pejović, rekao je “Vijestima” da će se o modelu izlaska raspravljati danas na organima tog pokreta.

Predstojeći izbori biće prvi parlamentarni na kojima PES učestvuje.

Način nastupa na izborima ranije su precizirali Demokrate i Građanski pokret (GP) URA, koji će izaći zajedno. Iz Demokrata su poručili da je njihov blok otvoren za “sve one koji imaju petlje da se uhvate u koštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom”, i da se to odnosi i na PES. Demokrate i GP URA predvodile su preostale dvije pobjedničke koalicije iz avgusta 2020.

Kad je riječ o opoziciji, još nijedna stranka koja je čini nije odlučila kako će na birališta 11. juna. Iz Demokratske partije socijalista (DPS), najvećeg opozicionog subjekta, “Vijestima” nisu željeli zvanično da odgovore, ali su nezvanično kazali da još nisu donijeli odluku o nastupu, ali da razgovaraju sa “svim potencijalnim partnerima” i da čekaju rezultate istraživanja javnog mnjenja.

Iz Socijaldemokrata (SD) listu su saopštili da su “uveliko sakupili potpise podrške potrebne za samostalni nastup”, ali da jedino njihovi stranački organi mogu reći šta će biti konačna odluka.

”Za nas bi bilo sasvim očekivano da, kao i svakog puta do sada, samostalno izađemo na parlamentarne izbore. Samostalno smo izašli 2016, faktički odmah po osnivanju partije, kao i 2020, kad smo osvojili tri mandata, koja imamo u svakom momentu, istakli su.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP), čiji je lider Raško Konjević u januaru najavio samostalan izlazak, “Vijestima” su nezvanično saopštili da će sjednicu partijskih organa na kojoj će donijeti finalnu odluku, održati tokom ove i naredne sedmice.

Liberalna partija (LP), koja godinama nastupa s DPS-om, ovlastila je nedavno predsjednika i rukovodstvo da uputi poziv za razgovore o zajedničkom nastupu “svim programski srodnim političkim partijama” koje dijele njihove vrijednosti.

Samostalno na izbore definitivno će Bošnjačka stranka (BS), koja je dio aktuelne Vlade. To je listu potvrdio portparol BS-a, Adel Omeragić, rekavši da su oni mnogo puta do sada istakli da se ne plaše suda građana.

”Već smo u kampanji, razgovaramo s građanima. Ono što je najvažnije je da nam građani vjeruju, i sve ankete javnog mnjenja pokazuju trend rasta podrške BSu. Smatramo da smo i kao opozicija u periodu od 2020. do 2022, ali i kasnije kao dio manjinske Vlade, pokazali da smo na braniku vitalnih državnih i nacionalnih interesa. Jedini smo legitimni predstavnici bošnjačkog naroda, i očekujemo da ćemo dodatno popraviti izborni rezultat u odnosu na posljednje izbore”, poručio je Omeragić.

Iz druge partije bošnjačkog naroda, Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori, “Vijestima” su saopštili da je realno da i ovog puta, kao i na izborima 2020, budu u savezu sa nekim.

Što se tiče ostalih partija manjinskih naroda, formu učešća juče je najavio lider Albanske alternative Nik Đeljošaj, koji je rekao da će ta stranka nastupiti u koaliciji Albanski forum, sa Demokratskim savezom Albanaca i Nacionalnom unijom Albanaca. Taj blok nastupio je skupa na lokalnim izborima u Tuzima prošlog mjeseca.

Ujedinjena odlučuje nakon praznika, Prava sakuplja potpise

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je “Vijestima” da će oni o tome kako će na birališta odlučiti na sjednici Glavnog odbora koja će biti zakazana nakon prvomajskih praznika.

”Do tada će biti obavljene sve neophodne konsultacije u okviru stranke, ali i sa političkim subjektima sa kojima možemo razgovarati na temu zajedničkog nastupa”, dodao je. Čelnik i poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić, rekao je listu da su oni pri kraju sakupljanja potpisa podrške građana za učešće na izborima, a da će konačnu odluku o načinu nastupa donijeti stranačka tijela.

”Nakon nedavno održanog Predsjedništva partije, na kome smo analizirali političku situaciju i precizno zacrtali dalje korake, sad smo u fazi sveobuhvatne komunikacije sa članstvom, što ovoga puta, zbog tektonskih političkih promjena u zemlji, radimo metodološki detaljnije nego ikad”, podvukao je.

Ujedinjena i Prava takođe su bile dio koalicije ZBCG. O konceptu izlaska na izbore još nije odlučio ni Demos, ali će to, kako je “Vijestima” rekao njegov šef i poslanik Miodrag Lekić, učiniti uskoro.

Izvor, foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA