Rađenović: Spajić da riješi problem Svetog Stefana i vrati ga u državno vlasništvo

Predsjednik opštinskog odbora Građanskog pokreta URA Budva Blažo Rađenović pitao je ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja šta je sa štetnim ugovorom za Sveti Stefan koji su obećali da će raskinuti zbog kršenja ugovorne obaveze od strane zakupca.

“Ako vi ne znate odgovor vjerujem da odgovor ima premijer Spajić, s obzirom da se sastajao i sa Puom i sa Statisom u Maestralu, pa bi bio red da nas obavijesti o kakvom dilu je riječ “, ocijenio je

Rađenović podsjeća da je Vlada Crne Gore 15. januara 2007. godine zaključila ugovor o zakupu na 30 godina hotela “Sveti Stefan”, vile “Miločer” i hotela “Kraljičina plaža”. Kako navodi po tadašnjem ugovoru garantovana je godišnja zakupnina od 1,6 miliona eura, ali je ugovorom predviđeno da se zakupnina može revidirati svake treće godine. Zakupac se obavezao da hotele održava otvorenim najmanje 11 mjeseci godišnje, ali i da u rekonstrukciju “Svetog Stefana” uloži 50 miliona eura.

“Taj štetni ugovor je 31. juna 2015 godine, odnosno, 29. decembra u Skupštini Crne Gore postao još štetniji i sramnom odlukom tada vladajuće DPS garniture i njihovih partnera aneksom produžen sa 30 na 42 godine zakupa, odnosno do 2049. godine, kada su u pitanju hoteli Sveti Stefan i Miločer. Takođe obaveza zakupca je sad postala da umjesto dosadašnjih 11 mjeseci hotel drži otvorenim najmanje 8 mjeseci u toku godine, a zakupnina smanjena za 30 odsto, sa dotadašnjih 1,6 miliona eura na 1,1 milion eura godišnje. Dok je Aneksom za Kraljičinu plažu zakup produžen sa 30 na 90 godina i predviđeno je da se od 126 apartmana 66 proda, a da ostatak bude za hotelsku namjenu”, ističe Rađenović.

On dodaje da sve ovo nije bilo dovoljno pa su konačnu poharu Svetog Stefana pokušali da izvrše 1. februara 2020. godine, kada su se akcije, kako kaže, našeg neprocjenjivog blaga Svetog Stefana našle na berzi. Brzom reakcijom tada domicilnih građana to je osujećeno i prodaja akcija je povučena sa berze.

“Sve ovo je u kontinuitetu rađeno strateški na štetu mještana, građanki i građana Budve i Crne Gore. Godinama nam je bilo zabranjeno da šetamo javnim stazama uz more, da koristimo pristup moru, uništeni su nam sportski tereni za tenis i na tom mjestu sagrađen divlji privremeni objekat od preko 2000 metara kvadratnih. Svake godine su redovno izbijali incidenti sa radnicima obezbeđenja jer nijesu dozvoljavali građanima da se kupaju u moru ili da koriste javne puteve, staze i plaže. Pokušavali su da otuđe Sveti Stefan građanima čiji su ga preci gradili, živjeli u njemu i napravili brend od njega. Iako iz godine u godinu posebno građani sa teritorije mjesne zajednice Sveti Stefan trpe neprocjenjivu i materijalnu i svaku drugu štetu, iako im je dovedena u pitanje egzistencija i opstanak njihovih porodica, jedno je sigurno istrajaćemo da Sveti Stefan opet bude grad otvorenih vrata i škura, da štetni ugovor bude raskinut, a Sveti Stefan bude vraćen u državno vlasništvo”, poručio je Rađenović.

On je poručio Ðeljošaju i posebno premijera Spajića, vaši dilovi na štetu građanki i građana Budve i Crne nas ne interesuju ako neće da nam odgovorite na dopise i riješite problem Svetog Stefana, ne brinite uskoro ćemo doći mi ispred Vlade i mi ćemo otvoriti Sveti Stefan”, zaključio je predsjednik budvanske URE Blažo Rađenović.

Foto: URA

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA