Radić: Sinjajevina nema alternativu

Crna Gora nema alternativu za Sinjajevinu i ne postoji stvarna prepreka da na toj planini bude poligon za vojne vježbe, niti ima razloga da se u tome prepozna posebna politička podloga, ocijenio je za Pobjedu vojni analitičar Aleksandar Radić.

NATO vježba „Immediate Response 23“, koja je dio velike vježbe „Defender Europe 23“, biće održana u Crnoj Gori od 22. maja do 2. juna ove godine.

Crnogorski vojnici će uvježbavati manevrisanje na terenu i borbene operacije u širem reonu žabljačke i pljevaljske opštine i manjim dijelom kolašinske opštine, dok će artiljerska bojeva gađanja tokom vježbe biti realizovana – u inostranstvu.

Razlog za prebacivanje dijela vježbe van crnogorske teritorije krije se u činjenici da Crna Gora još nema vojni poligon na kojem bi se realizovala bojeva gađanja. Prvobitni plan da se poligon na Sinjajevini osposobi za tu svrhu je stopiran zbog protesta mještana i ekoloških aktivista, koji se protive takvoj odluci.

OGRANIČENJA

Radić smatra da nepostojanje vojnog poligona ograničava, prije svega, redovnu borbenu obuku Vojske Crne Gore. Taj problem mora da se riješi jer je, kako ističe, apsurdno očekivati da imamo oružane snage koje ne mogu da sprovedu redovnu obuku sa glavnim sredstvima vatrene podrške koja posjeduju.

– Postoje i druge zemlje koje imaju neka ograničenja, pa moraju da se snađu. Međutim, dugoročno je neprihvatljivo rješenje da, na primjer, za haubice kalibra 122 milimetra, osim za počasne plotune, na obuku mora da se ide na poligon Krivolak u Makedoniji – ocijenio je Radić.

Gdje će vježba „Immediate Response 23“ biti održana, po mišljenju Radića, nije presudno. Amerikanci, kako kaže, vole komplikovane vježbe sa više faza, a Crna Gora je obuhvaćena onom u kojoj se snage raspoređuju iz kontinentalnih američkih država na Balkan. Kako navodi, kulminacija vježbe je predviđena u Rumuniji.

– Tu je riječ, prije svega, o uvježbavanju procedure za Amerikance, mobilizaciji njihove jedinice Nacionalne garde oko prelaska tih snaga preko okeana, raspoređivanju na terenu… Za Crnu Goru kao zemlju domaćina radi se o uvježbavanju svih procedura koje su predviđene u okviru NATO za takve aktivnosti. Ali ta vježba ide dalje. Bojeva gađanja će biti izvedena na drugim prostorima za kontingente koji učestvuju, i američke i savezničke, i predviđena su gađanja i na Krivolaku u Sjevernoj Makedoniji i na poligonima u Bugarskoj. Glavna dinamika vježbe biće na kraju u Rumuniji i završava na ušću Dunava u Crno more – pojasnio je Radić.

PRAKTIČNI PROBLEM

Prema njegovim riječima, Vojska Crne Gore će imati dovoljno prostora za obavljanje svog dijela posla, ali ostaje problem rutinske obuke jer se svake godine moraju sprovoditi gađanja.

– Poznata je priča kako je Vojska Crne Gore ostala bez svojih skladišta i poligona. Ljudi grade kuće gdje stignu, kasnije se sve to legalizuje, a Vojska je ostala potpuno po strani i još čeka da se krene sa masivnim vježbama na Sinjajevini. Crna Gora nema alternativu. Ovdje je riječ o praktičnom problemu koji mora da se riješi. Vojska mora da ima prostor za vježbe. Analiza koja je ranije napravljena pokazala je da je pogodan teren Sinjajevina i ne vidim da tu treba da postoji stvarna prepreka. Naravno, politička mobilizacija, ekološki aktivisti su ranije to sprečavali, ali sada su okolnosti bitno drugačije i nema razloga da se prepoznaje neka posebna politička podloga u tome – mišljenja je naš sagovornik.

NATO PRAGMATIČAN

To što se odugovlači sa rješavanjem ovog problema može uticati na renome Crne Gore kao NATO članice, ali Radić ističe da je Alijansa pragmatična.

– U NATO-u se sve rješava pragmatičnije. U Alijansi je 31 zemlja. Kad se sa NATO usklađuju aktivnosti, kao jedno od prioritetnih pitanja je da se definiše koje snage su prioritet svih prioriteta. Imate ono što je bitno za NATO i ono što je prioritetno bitno za nacionalnu odbranu. Trenutno je tema gdje se i kako izvodi obuka. U okviru NATO-a do sada je postojala saradnja. Na kraju krajeva, Crna Gora je imala bojeva gađanja u Makedoniji koja je članica NATO. Sa stanovišta organizacije nije problem hoćete li vi gađati na Krivolaku, ili kod kuće, ali morate da ispunite neke uslove i dosegnete standarde operativnih sposobnosti koje se očekuju u okviru NATO-a – napominje Radić.

Za Crnu Goru je važno, ističe on, da praktičnije rješava problem i da smanji troškove jer, kako ocjenjuje, „mnogo je skuplje vući haubice iz Crne Gore do Makedonije i nazad, nego gađati kod kuće“.

OČEKIVANJA

Kada je u pitanju predstojeća vježba, od Crne Gore se očekuje da se pokaže kao dobar domaćin.

– Amerikanci sada provjeravaju svoje sposobnosti u dostavi pojačanja u Evropu sa težištem na zaštiti južnog krila NATO i tu se ne postavlja pitanje – Crna Gora je članica NATO i naravno da se od nje očekuje da, u skladu sa tim, pokaže svoju spremnost da uvježba svoje snage i da bude domaćin – zaključio je Radić.

Iz Ministarstva odbrane su za Pobjedu rekli da će NATO vježba „Immediate Response 23“ okupiti oko 500 pripadnika oružanih snaga Crne Gore i SAD, uz učešće hrvatskih štabnih oficira.

Abazović ,,ima favorita”, ali ne otkriva lokaciju za vojni poligon


Iako tvrdi da je Vojsci Crne Gore neophodan vojni poligon, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izričit je u stavu da ta lokacija neće biti Sinjajevina.

Abazović je napomenuo da Vlada ,,ima u vidu ima dvije lokacije za tu namjenu, od kojih je jedna njegov favorit”, ali nije želio da otkriva detalje.

– Dok je ove Vlade i ovog premijera nikakvog vojnog poligona na Sinjajevini neće biti. To sam saopštio i ljudima koji protestuju, vrlo sam „eco friendly“. Vlada Crna Gora je podmakla u fazi pronalaska novog lokaliteta za poligon i na taj način, kad donesemo odluku, da je betoniramo. Ima dvije lokacije, od kojih je jedna veći favorit… Ja je neću pominjati, mislim da ćemo trajno riješiti pitanje poligona – rekao je Abazović za srpsku televiziju Adria.

Izvor, foto: Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA