CDT: Tehnički problemi i nesnalaženja pojedinih biračkih odbora

Otvaranje biračkih mjesta u Podgorici, se sprovodi uz tehničke probleme i nesnalaženja pojedinih biračkih odbora, saopštio je CDT.

09:23 CDT: Informacije o zabilježenim nepravilnostima do devet sati

Na biračkim mjestima broj 52, Dom kulture Pelev brijeg, 76-A MZ Dajbabe, 78A i 78B OŠ Pavle Rovinski, i 72A MZ Zabjelo, glasanje se stalno ili povremeno odvija uz odsustvo dijela članova stalnog sastava biračkog odbora, naveo je CDT.

Podsjećaju, da je članom 72 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici.

„Na biračkom mjestu broj 72A MZ Zabjelo kasnilo je sa otvaranjem biračkog mjesta jer birački odbor nije umio da pokrene uređaj za elektronsku identifikaciju. Na biračkom mjestu broj BROJ 26-D, poslovni prostor Vias, dostavljen je jedan glasački listić manje u odnosu na broj upisanih birača. U prethodnom obraćanju smo saopštili da se na biračkom mjestu broj 27 OŠ Dragiša Ivanović kasni sa otvaranjem. Ovo biračko mjesto je otvoreno u 8:22. Podsjećamo da je zakonom propisano da u slučaju kada je glasanje prekinuto duže od jednog časa, produžava se onoliko koliko je prekid trajao“, poručuju iz CDT-a.

Na biračkom mjestu broj 19-A KIC Budo Tomović, nije pravilno izvršena procedura u vezi sa pečatiranjem glasačke kutije.

„Naime, u glasačku kutiju nije ubačen kontrolni list, niti je zapečaćena u prisustvu prvog birača. I pečatiranje, a zatim i ubacivanje kontrolnog lista je urađeno nakon što je nekoliko birača već glasalo. Na ovom biračkom mjestu je na početku glasanja bilo i problema sa uređajem za elektronsku identifikaciju, ali je problem riješen u 7:40“, poručuju iz CDT-a.

08:30 CDT: DO 8 sati manje nepravilnosti

Posmatrači CDT-a zabilježili su pojedinačna kraća zakašnjenja sa otvaranjem biračkih mjesta, iz tehničkih razloga.

“Sa desetominutnim kašnjenjem otvorena su biračka mjesta broj 52 Dom kulture Pelev brijeg, 71-A trgovinska škola Sergej Stanić, 14-A JP Centar Morača, 105-B Dom omladine Gornja Gorica, 8-A OŠ Sutjeska. Na biračkom mjestu broj 27 OŠ Dragiša Ivanović, birački odbor nije mogao naći token za uređaj za elektronsku identifikaciju, pa se sa otvaranjem kasni”, saopštio je CDT.

Na biračkim mjestima 78 B OŠ Pavle Rovinski i 24 C OŠ Dragiša Ivanović zabilježeno je glasno izgovaranje imena birača od strane biračkog odbora, što je zabranjeno.

Na biračkom mjestu broj 9, OŠ Sutjeska, dostavljeno je 13 glasačkih listića viška, koji nijesu bili numerisani. Nakon konsultacija sa OIK i unošenja u zapisnik, ovi listići su odstranjeni i glasanje je nastavljeno.

“Na biračkom mjestu broj 16 Galerija savremene umjetnosti dostavljen je jedan glasački listić manje u odnosu na broj upisanih birača. I na biračkom mjestu broj 69-C OŠ Vuk Karadžić dostavljeno je nekoliko listića manje od broja upisanih birača. Manji broj glasačkih listića od broja upisanih birača je dostavljen i na biračko mjesto broj 19 KIC Budo Tomović. Podsjećamo da nadležna izborna komisija utvrđuje broj glasačkih listića koji mora biti istovjetan broju birača upisanih u birački spisak, kao i broj rezervnih glasačkih listića, najviše do 3% od ukupnog broja birača u odgovarajućoj izbornoj jedinici”, poručuju iz CDT-a.

Kako navode na biračkom mjestu broj 6, OŠ Novka Ubović, prilikom otvaranja jedan glasački listić je pocijepan. Nakon konsultacija sa opštinskom izbornom komisijom i zapisničkog konstatovanja ovog problema, biračko mjesto je otvoreno na vrijeme.

“Na biračkom mjestu broj 14-B JP Centar Morača ne radi monitor na uređaju za elektronsku identifikaciju, zbog čega je glasanje počelo uz korišćenje vizuelne identifikacije”, navodi CDT.

Foto: Mediabiro

Video: CDT

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA