„Prolongiranje objave rezultata izbora potvrda lošeg zakonodavstva“

Odluka Ustavnog suda da se ponove izbori na Cetinju dovešće do odlaganja proglašenja konačnih rezultata izbora, a samim tim i da konstituisanja Skupštine, predlaganja mandatara i izbora nove Vlade, smatra advokat Veselin Radulović.

Tako će, dodaje on, Vlada u takozvanom tehničkom mandatu nastaviti i dalje da obavlja sve poslove u punom kapacitetu.

Analitičar Marko Begović za Portal RTCG ističe da probijanje rokova za objavu rezultata izbora u Crnoj Gori predstavlja još jednu potvrdu lošeg izbornog zakonodavstva, tj. propisa koji omogućavaju kontinuitet partitokratije.

„Ovome bi trebalo dodati i nedavnu odluku Ustavnog suda u vezi izmjena Zakona o predsjedniku, kao i ranije odluke u vezi sa odlaganjem lokalnih izbora. Prethodno kumulativno pokazuje odlučnost partija da nastave da podrivaju javni interes i štete interesima građana“, ocijenio je Begović.

Takođe, smatra da je namjera da se dodatno oteža formiranje nove izvršne vlasti, dok vlada kojoj je izglasano nepovjerenje „nastavlja podjednako neodgovornu politiku prema međunarodnom partnerima“.

„Nedavno objavljen non-pajper je ogolio sve slabosti postojeće vlade ali i odlazećeg parlamentarnog saveza, jer se izgleda učinilo sve kako bi se usporio proces pristupanja. Kako se nije ni pokušalo sa postizanjem unutrašnjeg konsenzusa u odnosu na neophodnost reformisanja izbornog zakonodavstva, donošenja seta reformskih propisa, uz izostanak zaokurživanja pravosudnih funkcija, Evropska komisija konstatuje regresiju posebno u oblasti vladavine prava“, ističe Begović.

Poručuje da je ovo takođesignal Evropi sad da dobro razmisli koga želi za partnere u izvršnoj vlasti, jer se „pokazalo da su postojeći konstituenti vlade dio problema, a ne političko rješenje za nagomilane izazove“.

„Sistem uzurpacije moći“

Advokat Radulović ocjenjuje da postoje pravni razlozi zato što je Ustavni sud donio odluku o ponavljanju izbora na Cetinju.

„Kada pogledamo sve što se dešavalo ranije i što je dovelo do toga da će Vlada u tzv. tehničkom mandatu funkcionisati više od godinu dana, vidimo da su političari spremni na sve da bi ostali na vlasti koji dan duže iako im je jasno da nemaju legitimiteta i da su vlast uzurpirali suprotno volji građana. To je ne samo nelagalno i nelegitimno, već na neki način i nepristojno“, kaže Radulović za Portal RTCG.

Dodaje i da, nažalost, živimo u sistemu poznatom po primjerima uzurpacije vlasti i moći.

„U takvim sistemima se takozvani tehnički mandat, v.d. stanja i slično smatraju normalnim i u kome lica koja nemaju legitimiteta koriste položaj u ličnom interesu bez ikakvih posljedica“, zaključuje advokat.

Izvor: RTCG

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA