Pripremaju se izmjene Zakona o tužilaštvu

Prvi sastanak Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu održan je danas, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

„Izmjene ovog Zakona imaju za cilj da se unaprijede zakonske odredbe koje se odnose na izbor državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava, njihovo ocjenjivanje, utvrđivanje etičke i disciplinske odgovornosti, rad Tužilačkog savjeta, kao i usaglašavanje sa međunarodnim standardima i preporukama Venecijanske komisije i Evropske komisije“, navode u saopštenju.

Dodaju da je programom rada Vlade za 2023. godinu i Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2023-2024, planirano je da izmjene ovog zakona budu utvrđene na Vladi do kraja IV kvartala 2023. godine.

„Na prvom sastanku utvrđena je dinamika rada Radne grupe i svi članovi Radne grupe su, u cilju cjelishodnosti rada, pozvani da dostave svoje pisane komentare i sugestije za izradu ovog Zakona. Pored toga, Ministartsvo pravde upoznalo je članove Radne grupe da takođe postoji potreba i za izmjenama i dopunama Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, budući da i ovaj propis ima izuzetnu važnost za cjelokupan rad i funkcionisanje državnog tužilaštva“, kažu u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva pravde, Državnog tužilaštva, Tužilačkog savjeta, Vlade Crne Gore i Skupštine Crne Gore. 

Foto: Portal RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA