„Priča o prodaji EPCG je lažna vijest, ne ukidamo fond PIO“

Novi premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je danas na konferenciji za medije da su optužbe bivšeg premijera Dritana Abazovića da će zadužiti državu niske i da ih ne treba puštati u etar.

„To su poznate floskule dotičnog gospodina. Ne znam zašto je to sad priča, nije izborna kampanja i neće uticati na rejting njegove partije. Pozdravljam transparentnost da se sve to preda SDT. Ali, to su lude izjave i to je toliko nisko“, dodao je Spajić.

Dodao je da je priča o prodaji Elektroprivrede lažna informacija.

„Ja ne znam od koga je to došlo. Nikad to nisam rekao ni u kakvom formatu. Ja sam samo prije dvije godine rekao da obveznice EPCG treba izdati na londonskoj berzi. Ali, to što finansijski nepismeni ljudi ne razlikuju obveznice i prodaju akcija, to nije moj problem. Ja želim da ih edukujem i želim da im platim edukaciju. To je elementarna finansijska pismenost“, istakao je Spajić. 

Poručio je da neće biti ukinut Fond PIO, ali će biti razmotren način njegovog finansiranja.

„Ni Fond za zdravstvo nije ukinut, niti je ikad imao budžet od nula eura, kako je tvrdio Abazović. Fond PIO će da ostane, s tim što ćemo razmotriti nivo poreza i doprinosa“, dodao je Spajić. 

Novi premijer tvrdi da penzije neće biti ugrožene porgramom Evropa sad 2.

On je najavio da će ubuduće poslije svake sjednice Vlade imati pres, a vidjeće se još da li će se novinarima obraćati premijer ili neko od ministara.

Tvrdi da neće povećavati PDV, već da će se posvetiti suzbijanju sive ekonomije.

„Program Evropa sad 2 sam već predstavio i da identičan je kao program Evropa sad 1. Želimo da podstaknemo što veće zarade i veće penzije“, zaključio je Spajić. 

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA