Pribilović i Anđelić: Smjena, pa glasanje za skidanje imuniteta

Poslanica SDP-a Dragica Anđelić glasala je na jučerašnjoj sjednici Skupštine Crne Gore za skidanje imuniteta pojedinim poslanicima DPS-a i SD-a, ali ono što je interesantno jeste da je baš poslanica DPS-a koja je ostala bez imuniteta – Suzana Pribilović – prije šest godina upravo Dragicu Anđelić smijenila sa mjesta upravnog inspektora. Te 2017. godine, Pribilović je bila ministarka javne uprave a Anđelić glavna upravna inspektorka. Odlukom tadašnje ministarke, smijenjena je sa pozicije inspektorke.

Odlukom 42 poslanika u Skupštini Crne Gore juče, skinut je imunitet Pribilović, Predragu Boškoviću, Dragici Sekulić, Ivanu Brajoviću i Damiru Šehoviću. Imunitet im je ukinut glasovima 42 poslanika, čime je prihvaćen predlog SDT-a da se da odobrenje radi krivičnog gonjenja za njih kao nekadašnje članove stambene komisije Vlade.

Anđelić je u parlamentu zamijenila Draginju Vuksanović Stanković, koja je podnijela ostavku na sve partijske i političke funkcije, zbog lošeg rezultata na predsjedničkim izborima.

Interesanto je, međutim, da je Dragicu Anđelić 2017. godine tadašnja ministarka javne uprave Suzana Pribilović smijenila sa pozicije glavne upravne inspektorke zbog „nesavjesnog i nestručnog vršenja inspekcijskog nadzora“.

Povod za razrješenje je inspekcijski nadzor Opštine Kolašin. Nakon što je Upravni sud donio odluku da Pribilović vrati Anđelić na šefovsko mjesto, Pribilović je to odbila.

Naime, u januaru 2019. godine objavljeno je da je tadašnja ministarka javne uprave Suzana Pribilović odbila da ispoštuje presudu Upravnog suda Crne Gore i da Anđelić, bivšu glavnu upravnu inspektorku, nakon više od pola godine vrati na šefovsko mjesto.

U to doba, tadašnji šef poslaničkog kluba SDP-a Raško Konjević predao je prijavu podgoričkom tužilaštvu, tražeći da se izjasni ima li elemenata krivičnog djela jer javni funkcioner ignoriše odluku suda.

Takođe je zanimljivo i da je Anđelić smijenjena nakon samo dvije godine mandata, koji je otpočela u Ministarstvu unutrašnjih poslova tokom mandata Konjevića na čelu tog resora.

Anđelić je navela da je Upravni sud naložio poništenje nezakonite odluke ministrake Pribilović o njenom razrješenju i da je sudija napisao da se iz dokumenata ne mogu naći elementi nesavjesnog i lošeg rada, što je, između ostalog bio formalni razlog smjene inspektorke. No, Anđelić je, kako su mediji tada pisali, tvrdila da je odluka o smjeni donijeta jer je prste uplela politika, pošto je tadašnja ministarka insistirala na kontroli Opštine Kolašin koju je u to vrijeme vodila Željka Vuksanović (SDP).


Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA