„Pregovore sa EU možemo završiti do kraja 2026. godine“

Savjetnica predsjednika Crne Gore za politički sistem i unutrašnju politiku Biljana Papović saopštila je da Crna Gora do kraja 2026. godine može završiti proces pregovora sa Evropskom unijom (EU), nakon čega bi uslijedio proces ratifikacije. On je, u izjavi za Televiziju Crne Gore (TVCG), kazala i da je međuvladina konferencija Crna Gora-EU, koja je najavljena za kraj decembra, izuzetno je važan signal, potvrda da se reforme isplate i da je Crna Gora na dobrom putu kada je u pitanju ubrzanje procesa evropskih integracija.

„Pozitivni signali postoje po pitanju formiranja nove vlade, jasne proevropske orijentacije, po pitanju aktivne spoljnopolitičke agende predsjednika Crne Gore, ali i svega onoga što se dešava u crnogorskom parlamentu. Počeli smo sa imenovanjima u pravosuđu, očekujemo da će se ona nastaviti određenom dinamikom i to su sve rezultati koje naši strateški partneri u Briselu prepoznaju i to je jedan signal da postoji realna šansa da Crna Gora zaista postane prva redna članica Evropske unije i da ovom dinamikom vlada može uspeti da u toku ovog mandata ispuni te zadatke, odnosno naš domaći zadatak na ovom pitanju“, kazala je Papovićeva.

Da bismo bili bliže Evropskoj uniji, dodaje ona, potrebno je da se desi proces reformi.

„Teško je licitirati se rokovima, ali ukoliko bi pratili dinamiku koja je realna, mi možemo do polovine naredne godine obaviti zadatak u pitanju vladavine prava, odnosno onog što su privremena mjerila. Nakon toga da krenemo sa zatvaranjem poglavlja koja su spremna. Tako da do kraja 2026. u nekom slučaju možemo završiti ono što je naš zadatak, odnosno proces pregovora. Nakon toga ide proces ratifikacije i to je jedna faza koja slijedi, ali važno je da nastavimo ovom dinamikom, da postoji jedan društveni konsenzus, da je Evropska unija zaista naša odrednica i da tu postoji zajednička energija svih subjekata, kako predsjednika Crne Gore, tako i vlade, tako i našeg parlamenta…“

Ističe i da je Crna Gora od država kandidata najdalje odmakla s pregovorima, te da ima realnu šansu da bude prva naredna članica Evropske unije.

„Ukoliko ispunimo ono što je do nas, princip pridruženja na osnovu zasluga je mnogo prihvatljiviji za Crnu Goru. Uspjeli smo na tom putu,mali smo potvrdu i gospodinu Ursule von der Lajen da mi možemo biti i prije 2030. punopravna članica Evropske unije ukoliko se sprovedu reforme i ukoliko pristupimo tome na jedan potpuno iskren način u smislu obavljanja svih zadataka“, zaključila je Papovićeva.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je sinoć da međuvladina konferencija Crna Gora – EU može biti održana već naredne sedmice.

„Sjajne vijesti u Briselu. Ulazimo u novu, unaprijedjenu fazu procesa evropskih integracija“, poručio je Milatović nakon Samita zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije, koji se juče održao u Briselu.

Foto: TVCG

NIKŠIĆ PROGNOZA