„Predsjednik Milatović ne poštuje ni zakon ni Ustav“

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović uputio je prije nekoliko nedjelja pismo premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću u kojem traži da njegov savjetnik za bezbjednost Dejan Vukšić prisustvuje sjednicama Vijeća za nacionalnu bezbjednost, saznaje Pobjeda. Funkcioner DPS-a, Predrag Bošković, za Gradsku RTV kaže da to po pravnim propisima Crne Gore nije moguće, i ističe da predsjednik Milatović ne poštuje ni zakon ni Ustav.

U pismu, čije detalje je objavila Pobjeda, Milatović se, poziva na Zakon o osnovama obavještajnog sektora i navodi da je poželjno da da na sjednicama Vijeća za nacionalnu bezbjednost sjedi i Vukšić. To, kako kaže Bošković, nije pravno moguće.

„Očigledno da ne samo politički subjekti međusobno nemaju povjerenje, već čak i dva čovjeka jednog političkog subjekta nemaju povjerenje jedan prema drugom. Tako da predsjednik države mimo Ustava i zakona predlaže da njegov savjetnik bude dio Vijeća za nacionalnu bezbjednost“, navodi Bošković.

Bošković napominje da bezbjednosni sektor od 2020. godine ne služi interesima Crne Gore. On tvrdi da će tako biti i u buduće ukoliko ga, kako je najavljeno, preuzmu Demokrate.

„Takođe frapantno kada je nagovještaj buduće Vlade u pitanju, jeste da kompletne ministarske funkcije koje kontrolišu bezbjednosni sektor, pa i mjesto potpredsjednika Vlade zaduženog za taj reosor će pripasti jednoj političkoj grupaciji u situaciji kada Vladu formira preko deset političkih subjekata. Tako da sve ovo, čini mi se, pokazuje, osim što su interesi Crne Gore sada na posljednjem mjestu, i jedan pokazatelj da niko nikome vjruje, već svako želi da se fokusira svoj porfolio“, navodi on.

Problematično i to da predsjednik Skupštine bude funkcioner Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, navodi Bošković.

„Postaje dijelom i irelevantno ko preuzima glavne funkcije u bezbjednosnom sektoru, kada će svi podaci najvećeg stepena tajnosti biti u posjedu čovjeka koji je optužen za izdaju nacionalnih interesa“, kaže Bošković.

Bošković zaključuje da evropski partneri neće dijeliti informacije sa Crnom Gorom koja će, kako smatra, biti poptuno politički i ekonomski izopštena.

Foto: Gradski.me

NIKŠIĆ PROGNOZA