Pravnici: Ako odbije da potpiše zakone predsjednik ulazi u zonu kršenja Ustava

Poslanici će o zakonima koje je predsjednik Jakov Milatović vratio na ponovno odlučivanje, glasati u srijedu, 19. juna, potvrđeno je TVCG iz Skupštine. Pravnici kažu da bi predsjednik, u slučaju da ponovo odbije da potpiše zakone, ušao u zonu kršenja Ustava, a to se u Crnoj Gori do sada nije desilo.

Kao što je i najavio prije nego što su se IBAR zakoni našli pred poslanicima, predsjednik Jakov Milatović vratio je Skupštini dva na ponovno odlučivanje. Zakon o Sudskom savjetu i medijskom Javnom servisu prema ocjeni predsjednika zahtijevaju određene izmjene. Tako će se ta dva zakona ubrzo naći na dnevnom redu parlamenta.

„Zakone koje predsjednik države vrati na ponovno odlučivanje predsjednik Skupštine stavlja na dnevni red  već prve naredne sjednice. Poslovnik Skupštine propisuje rokove za sazivanje sjednice a između ostalog i mogućnost predsjedniku Skupštine da, shodno dogovoru na kolegijumu, sazove sjednicu Skupštine i u roku kraćem od sedam dana“, kazao je generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić.

Predsjedniku pravo da vrati zakone Skupštini na ponovno odlučivanje daje Ustav, kažu u Centru za demokratsku tranziciju. Ipak, to pravo može koristiti samo jednom.

„Kad parlament ponovo usvoji zakon predsjednik je dužan da zakon i proglasi, i mislim da će se to i dogoditi jer smo čuli iz kabineta da on nema namjeru da krši Ustav“, kazala je Milena Gvozdenović iz CDT-a.

U slučaju da predsjednik ponovo odbije da potpiše zakone, ušao bi u zonu kršenja Ustava.

„U tom slučaju se ona može pokrenuti procedura za utvrđivanje povrede Ustava na predlog najmanje 25 poslanika i kada Ustavni sud utvrdi da je Ustav prekršen Skupština može da razriješi predsjednika, ali to se nikad nije desilo u Crnoj Gori. Misli da nije vjerovatno da će se i sada dogoditi“, dodala je Gvozdenović.

Prema nezvaničnim informacijama, poslanici će o vraćenim zakonima ponovo glasati u srijedu, 19. juna.

Foto: RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA