Poznato koliko je Milatović potrošio na putovanje u Njujork, za Abazovića se još ne zna

Ni nakon dva mjeseca ne zna se koliko je koštalo putovanje na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija (UN) predsjednika države Jakova Milatovića i tadašnjeg premijera Dritana Abazovića. I pored ogromnog interesa javnosti, ne znaju se konačni troškovi putovanja u Njujork, na koje su iz Crne Gore otišle dvije delegacije, što je presedan u crnogorskoj diplomatskoj praksi.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je pitanja o troškovima uputio na adrese predsjednika države i Vlade. Iz institucije predsjednika države su RSE po Zakonu o slobodnom pristupu dostavili troškove puta u Njujork.

Milatović i njegov tim su utrošili nešto više od 80.000 eura. Iz Vlade su odgovorili samo za dio članova tima.

Za posljednjih deset godina, ovogodišnja delegacija na godišnjem zasijedanju UN bila je najbrojnija od čak 20 osoba, ne uključujući obezbjeđenje dvojice državnika i još dva člana u timu predsjednika Crne Gore.

– Crna Gora nikako nije bogata država. Imamo jako mnogo problema i taj novac se mogao mnogo bolje uložiti u odnosu na to da svi možemo da vidimo kako su se i premijer bivši i predsjednik proveli u Njujorku – kaže direktor Istraživačkog centra MANS Dejan Milovac.

Milovac dodaje da se ne zna koji su konkretni rezultati angažmana dvojice zvaničnika.

Zašto dvije delegacije u Njujorku?

Kada je u pitanju godišnje zasjedanje SG UN-a, dosadašnja praksa je bila da jedne godine delegaciju predvodi predsjednik, a druge premijer. Abazović je prošle godine kao premijer bio na čelu delegacije. Ove godine red je bio na predsjednika države.

To je utvrdila i Vlada početkom septembra usvajajući Platformu da će delegaciju predvoditi predsjednik države Jakov Milatović sa devet saradnika.

Uz to je navedeno da će u Njujork ići i tadašnji premijer Dritan Abazović, kao koordinator Ministarstva vanjskih poslova, sa šest saradnika, uz tri predstavnika crnogorske misije pri UN koji su već bili tamo.

Abazović je koordinirao rad Ministarstva nakon što je u septembru prošle godine na njegov zahtjev smijenjen tadašnji ministar Ranko Krivokapić.

Odluka Abazovića da sa saradnicima drugu godinu zaredom ide za Njujork naišla je na kritike bivših diplomata ali i predsjednika Milatovića.

On je ocijenio da odluka Abazovića “da ide u funkciji koordinatora, a de fakto premijera – unosi zabunu i ne doprinosi ozbiljnosti diplomatskog predstavljanja Crne Gore”.

Abazović je odgovorio da ne želi da raspravlja “sa ljudima koji nijesu shvatili šta su čija ustavna ovlašćenja” i da ne idu dvije, nego jedna zajednička delegacija.

Uprkos međusobnim kritikama, na kraju su svi otišli za Njujork.

Avioni, hoteli i dnevnice

Iz dokumentacije koju je RSE dostavio kabinet Milatovića vidi se da je njegov tim putovao preko Istanbula a da su avionske karte koštale skoro 17.000 eura, od čega je četvrtina otišla na kartu samog predsjednika – oko 4.200 eura.

Članovi Milatovićeve delegacija bili su smješteni u dva obližnja njujorška hotela – “Kimberly” i “The Benjamin Royal Sonesta”, koja su od sjedišta UN-a udaljeni oko kilometar i po.

Hotelski smještaj koštao je oko 62.000 dolara. Od toga je smještaj predsjednika koštao 9.100 dolara, odnosno 1.300 po noći.

Za boravak u Njujorku dobili su i dnevnice, koje su bile oko 840 eura po osobi.

Iz dokumentacije se vidi da su sa delegacijom putovale dvije osobe zadužene za foto i video materijal, iako u platformi putovanja te stavke nema.

Iz kancelarije predsjednika nisu odgovorili koliko su iznosili troškovi njihovog radnog angažmana u Njujorku.

Pet članova obezbjeđenja

U platfomi se ne pominju ni članovi ličnog obezbjeđenja dvojice predsjednika, na koje imaju pravo kao štićene ličnosti.

Prema podacima policije, sa Milatovićem su išla tri, a sa Abzovićem dva tjelohranitelja.

Za njihov hotelski smještaj i dnevnice, kako je objavila Televizija Vijesti, isplaćeno je više od 27.200 eura. Troškovi avionskih karata nisu objavljeni.

Troškovi Abazovića i dalje nepoznati

Delegacija bivšeg premijera Abazovića plaćena je sa tri Vladina računa. Dio je platio kabinet premijera, dio Generalni sekretarijat a dio Ministarstvo vanjskih poslova.

Iz Vladine službe su za RSE kazali da je iz kabineta za tri člana delegacije i troškove prevoza po Njujorku plaćeno skoro 19.000 eura.

Iz kase Generalnog sekretarijata je za jednu osobu potrošeno 6.350 eura.

Troškovi ostala tri člana, uključujući premijera Abazovića, koje su išli preko računa Ministarstva vanjskih poslova, nisu poznati.

Iz tog Ministarstva nisu odgovorili na pitanja RSE.

Novinari su više puta pitali Abazovića za troškove puta, ali nisu dobijali detaljan odgovor. On tvrdi da su troškovi pet puta manji nego prošle godine, ali i da “nema skrivanja oko troška državnog novca”.

Ipak nikad ih nije objavo.

Nova Vlada da bude transparentnija

Predstavnik MANS-a ističe da se prethodna vlada, Dritana Abazovića, u mnogim segmentima “vratila nekoliko koraka unazad” u odnosu i na vlade Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, prije svega u smislu skrivanja potrošnje iz budžeta.

Milovac napominje da su partije koje su avgusta 2020. smijenile Đukanovićev DPS, obećale da će obustaviti trodecenijsku praksu koja se tiče netransparentnog trošenja novca poreskih obveznika:

“Ali očigledno iz perspektive vlasti, stvari izgledaju dosta drugačije. Svo to raspolaganje privilegijama i beneficijama izgleda drugačije sa pozicije izvršne vlasti u odnosu na to kako je izgledalo dok su bili sa druge strane”.

Crna Gora j 31. oktobra dobila novu Vladu, premijera Milojka Spajića.

Milovac se nada da nova vlada “neće nastaviti praksu skrivanja podataka”, navodeći da “najosnovnije informacije koje se tiču potrošnje moraju biti u svakom trenutku dostupne onima koji pune taj budžet”.

Evropska komisija je u novom izvještaju o Crnoj Gori pohvalila Vladu zbog direktnog prenošenja sjednica Vlade i navodnog objavljivanja svih budžetskih troškova.

Međutim, kako je navela, sveukupno gledano transparentnost je i dalje problem jer je vlada često pribjegavala proceduralnoj mogućnosti donošenja odluka bez formalnog održavanja sjednica.

Foto: gov.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA