Potpisan Sporazum o saradnji između Bara i Konstance

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i predsjednik Opštine Konstanca u Rumuniji Vergil Chitac potpisali su juče Sporazum o saradnji između ova dva grada, saopšteno je iz Opštine Bar.

Inicijativa za uspostavljanjem prijateljstva sa Konstancom, najvećim lučkim gradom na obali Crnog mora, kako su kazali, pokrenuta je početkom godine prilikom posjete ambasadora Rumunije u Crnoj Gori Matea-Viorel Ardeleanua Opštini Bar, sa težnjom da se stvore preduslovi za jednostavniju i efikasniju razmjenu iskustava i ideja utemeljenih na najboljim evropskim praksama, koje su održive i fokusirane na jačanje lokalnih zajednica u svim oblastima.

Kako su kazali, u potpisanom Sporazumu se konstatuje obostrana zainteresovanost za uspostavljanjem i intenziviranjem prijateljskih odnosa i saradnje zasnovane na uzajamnom poštovanju i razumijevanju između stanovnika opština Bar i Konstanca.

“Potpisnice će, između ostalog, doprinositi razvoju saradnje između institucija i organizacija i podsticati razmjenu najboljih praksi između stručnjaka koji sprovode aktivnosti u oblasti kulture, ekonomije, administracije, turizma, sporta, društva, zdravstva, obrazovanja i životne sredine, sa posebnim fokusom na saradnju u implementaciji zajedničkih evropskih projekata u okviru raspoloživih sredstava Interreg Dunavskog transnacionalnog programa”, naveli su iz Opštine Bar.

Raičević je istakao zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma, kao prvog i važnog koraka za dalji razvoj i unaprijeđenje međusobnih odnosa.

“Lokalna uprava u Baru, kao lučkom gradu, posvećeno radi na uvezivanju sa lučkim gradovima u Evropi što je rezultiralo saradnjom sa Batumijem u Gruziji i gradom Burgas u Bugarskoj, pri čemu razmjena iskustava među njima, kao servisa najbližeg građanima, može značajno uticati na razvoj lokalnih zajednica i doprinijeti boljem kvalitetu života svih građana”, kazao je tokom susreta Raičević.

Iz Opštine Bar su kazali da potpisivanju Sporazuma prethodila je međunarodna konferencija „Evropski/evroatlantski put: izazovi, mogućnosti i najbolje prakse“ organizovana sa ciljem razmjene iskustava o evroatlantskim integracijama između predstavnika Crne Gore, Rumunije i Gruzije.

Pored Raičevića, kako ističu, o crnogorskom putu ka Zapadu govorio je i Arslan Hajdinaga u ime Zajednice opština Crne Gore.

Tokom boravka u Konstanci, delegacija Opštine Bar koju su činili i potpredsjednik Opštine Damir Rašketić i savjetnik u Službi predsjednika Asim Andrić, posjetila je  Upravu pomorskih luka Konstance kao i najznačajnije znamenitosti u okviru oblasti starog gradskog jezgra.

Foto: Opština Bar

NIKŠIĆ PROGNOZA