(VIDEO) Poslanici Crne Gore izglasali sve IBAR zakone

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su večeras nakon maratonske sjednice još pet zakona potrebnih za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR)-Predlog zakona o medijima, Predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore, Predlog zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću i Predlog zakona o sprečavanju korupcije.

Skupština je juče usvojila set zakona iz oblasti pravosuđa koji su takođe potrebni za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Usvojen je predlog Zakona o lobiranju, izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku, Zakona o sudovima, izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, izmjene i dopune Zakona o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, izmjene i dopune Zakona o Državnom tužilaštvu i izmjene i dopune Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu.

Sjednicu ste mogli pratiti uživo na portalu RTNK:

23:42Odbijeni amandmani, usvojeno pet IBAR zakona

Većinom glasova, usvojen je Predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore. Za je bilo 68 poslanika, a tri su bila uzdržana. 

Većinom glasova, odbijeni su amandmani grupe poslanika na Zakon o RTCG. 

Usvojeni su i zakon o medijima, i zakon o AMV uslugama. 

Ranije su poslanik DPS Nikola Rakočević, poslanik SD Nikola Zirojević, poslanica GP URA Ana Novaković Đurović, nezavisna poslanica Radinka Ćinćur, i poslanik HGI Adrijan Vuksanovć, predali amandmane na zakon o RTCG.

Tražili su da uslov za izbor generalnog direktora RTCG bude deset godina radnog iskustva, i da je u programima Televizije zabranjeno oglašavanje i telešoping u periodu između 20 i 22 časa.

23:25Usvojeni Zakon o sprečavanju korupcije i Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom

Skupština je sa 68 glasova za i 3 uzdržana usvojila Predlog zakona o sprečavanju korupcije. Ranije danas, potpredsjednik Vlade Momo Koprivica je naglasio da je, kada je u pitanju antikorupcija, u ovom momentu najvažniji zadatak izbor nezavisnog, profesionalnog i nepristrasnog Savjeta ASK-a, koji će izabrati novog direktora Agencije.

„Mislim da su nalazi budžetske inspekcije dovoljan osnov za prestanak mandata postojećoj direktorici“, dodao je Koprivica.

Usvojen je sa 70 glasova za i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.  

23:20Na dnevnom redu pet zakona

Poslanici glasaju o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Predlogu zakona o sprečavanju korupcije, Predlogu zakona o medijima, Predlogu zakona o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore i Predlogu zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

Skupština je u četvrtak jednoglasno usvojila predlog Zakona o lobiranju, izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku, Zakona o sudovima, izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama.

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu i dopune Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu.

23:18DPS, Demokrate i SD na odboru glasali za amandmane

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović rekla je na sjednici skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu da Vlada ne prihvata amandmane grupe poslanika na zakon o RTCG-u.

Poslanik DPS Nikola Rakočević, poslanik SD Nikola Zirojević, poslanica GP URA Ana Novaković Đurović, nezavisna poslanica Radinka Ćinćur, i poslanik HGI Adrijan Vuksanovć, predali su amandmane na zakon o RTCG.
Traže da uslov za izbor generalnog direktora RTCG bude deset godina radnog iskustva, i da je u programima Televizije zabranjeno oglašavanje i telešoping u periodu između 20 i 22 časa.

Vujović je rekla na odboru da je vlada već o ovome odlučivala i da je to odbačeno, 

„Kao ovlašćeni predlagač mogu da saopštim da Vlada nije prihvatila ove amandmane“, rekla je Vujović. 

Odbor za politički sitem na večerašnjoj sjednici većinom glasova odbio je ova dva amandmana. Interesantno je da su poslanici iz reda DPS-a, Demokrata i SD-a bili za amandmane, dok su ostale stranke bile protiv. 

O medijskim zakonima u cjelini plenum će se izjasniti večeras. 

Ovi zakoni važni su za pozitivno mišljenje Evropske komisije o vladavini prava u Crnoj Gori. 

Nakon 23 sata sjednica je nastavljena a u skupštinsku salu došao je premijer Milojko Spajić sa dijelom zvaničnika Vlade.  Počelo je glasanje  o zakonima koji su danas bili na dnevnom redu. 


21:19Završena rasprava, odbor odlučuje o amandmanima, nakon toga glasanje

Predsjednik Skupštine Mandić dao je pauzu u trajanju od dvadeset minuta da bi odbor i poslanici razmotrili amandamne

21:08Vujović: Ne miješamo se u upravljačke organe Javnog servisa

Ministarka Vujović poručila je na sjednici da se resor na čijem je čelu ne miješa u upravljačke organe Javnog servisa. 

„Kad bismo to činili, napravili bismo grešku. Mi smo se borili da se izvršna vlast ne miješa u rad nezavisnih institucija. RTCG je to po definiciji, a mi svakako očekujemo pravosudni epilog na temu reizbora i izbora generalnog direktora Javnog servisa“, kazala je ona. 

20:59Bojanić Lalović: Zakon predviđa jednak broj godina iskustva za direktora RTCG-a i direktora neke obrazovne ustanove

Poslanica Demokratske partije socijalista Zoja Bojanić Lalović kazala je da je predloženim zakonom predviđeno isto godina iskustva za direktora RTCG-a i direktora neke obrazovno – vaspitne ustanove.

„Htjeli bismo da čujemo Vaše mišljenje, odnosno obraćanje Evropske fedracije novinara, jer oni ne samo da ne podržavaju promjene donešene u „pet do 12″, već ukazuju na to da smatraju da ovaj stav nije u skladu sa javnim interesom“, dodala je Bojanić Lalović.

19:53Camaj: Albanski forum će podržati zakone

Poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj rekao je da je linija između slobode izržavanja i cenzure veoma tanka.

On je podsjetio da se najviše govorilo u uslovima za izbor rukovodstva RTCG i pitanja marketinga u mprajm tajmu.

„Nama je bitno da su evropske institucije dale zeleno svjetlo za predloge, i mi ćemo ih podržati bez amandmana. Vrijeme je pred nama i sve možemo dorađivati“, rekao je Camaj.

19:37Ćinćur: Ide se direktno na štetu manjim medijima

Radinkia Ćinćur, nezavisna poslanica, kazala je da se predloženim zakonom nameće veći procenat obavezne produkcije, što posebno udara na manje medijske kuće. Kako je navela, TVCG ima garantovanih 20 miliona eura iz budžeta i ovakvim rješenjima ide se direktno na štetu manjim medijima. Istakla je da se javni servis ponaša kao komercijalni medij, i da predložena rješenja favorizuju RTCG. 

Ćinćur je kazala da se smanjenjem kriterijuma za izbor generalnog direktora i članova savjeta ne može govoriti o unapređenju, već o nastavku političke kontrole. 

„Zašto nije ispoštovan dogovor s radne grupe da se poveća broj članova sa 9 na 11. Dobili bismo mogućnost da imamo više sadržaja za kulturu i obrazovanje, a ne samo za politiku i sport. Molim ministarku da prihvati amandmane koje ćemo podnijeti a kojima se vraćaju prvobitna rješenja za izbor rukovodstva RTCG i ukida pravo na marketing u prajm tajmu“, navela je Ćinćur. 

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Admir Adrović rekao je da će ta stranka podržati predložene zakone. Kako je rekao, rješenja koja su predata poslanicima osnov su da se unaprijedi položaj medija. 

„Posebno smo zabrinuti zbog činjenice da u finansijskom smislu, jedan broj lokalnih javnih emitera nijesu u zavidnom položaju. Vjerujemo da se tu može više uraditi“, rekao je Adrović. 

19:14Dizdarević: Neće biti unaprijeđeno puno toga

Abaz Dizdarević je rekao da ponuđena rješenja neće unaprijediti puno toga kada je u pitanju objektivno novinarstvo. On je rekao da premijer slanjem uputstva o amandmanima i obavezi da se o njima informiše Vlada jasno pokazuje da nema povjerenja u pojedine ministre. Naglasio je da mu sve djeluje kao bitka dvije frankcije u vlasti za kontrolu nad javnim servisom. 

„Mislim da bi se moralo obratiti puno više pažnje na dešavanja i žalbe u javnom servisu, gdje radi blizu 1.000 ljudi“, kazao je Dizdarević. 

18:59Petrić: Treba pomoći lokalnim javnim emiterima

Poslanik Evrope sad Dražen Petrić kazao je da je bitno da medijski pluralizam živi. 

„I meni se ponekad rad nekih medija ne dopada, mislim da spinuju. Ali to je cijena demokratske slobode, pravo na mišljenje, pravo na stav“, rekao je Petrić. 

On je naglasio da su predložena rješenja dobra, i da ih treba podržati. Biće prilike i da budu dorađivana, navodi. 

„U kontaktu sam sa nekim lokalnim javnim emiterima, stanje nije dobro. Mislim da se na ekonomskom planu može uraditi mnogo toga“, rekao je Petrić.

18:42Vujović: Što plenum izglasa, to se mora poštovati

Ministarka Vujović poručila je na sjednici da što plenum izglasa, to se mora poštovati.

„Zadnja riječ je poslanička“, kazala je Vujović. 

18:30- Poslanik Demokrata Duško Stijepović kazao je da će glasati za ovaj zakon zbog IBAR-a, pa ga naknadno dorađivati.

18:04- Poslanik SD-a Nikola Zirojević kazao je da se ovi zakoni donose samo zbog jednog čovjeka, aktuelnog direktora RTCG.

“Ovo se radi samo zbog ostanka jednog čovjeka na funkciji”, naveo je Zirojević.

Pita koliko je presuda potrebno da se Boris Raonić ukloni iz fotelje.

17:43 –  Poslanik DPS-a Ivan Vuković je čestitao građanima dobijanje IBAR-a, i naglasio da je to vrlo važan korak naprijed u evropskim integracijama.

On je najavio da će DPS glasati za medijske zakone jer je to interes države Crne Gore i njenog puta ka EU, ali je istakao da se iza kulisa nizom rješenja pokušava napraviti politička kontrola javnog emitera.

“Ne može da bude u interesu javnog servisa da ima manje iskusnog direktora, i ne može biti u interesu Crne Gore da ima manje uspješne privatne medije”, rekao je Vuković.

On je istakao da se juče desilo što se nikad nije desilo – premijer donio obavezujuću odluku o povlačenju ministra.

“To je sloboda jednoumlja”, dodao je on.

Prema njegovim riječima trenutno vladaju sukobi dvije frakcije, ako ne i više, za preuzimanje političkog uticaja na Javni servis RTCG.

17:40 – Predsjednik Poslaničkog kluba PES-a Vasilije Čarapić rekao je da će Crna Gora dobiti IBAR i put ka završnim mjerilima kada poslanici usvoje zakone kako je predložila Evropska komisija, bez intervencija.

Prema njegovim riječima naredni sastanak Radne grupe EU za proširenje (COELA) je 10. juna a finalna odluka 18. juna o IBAR.

On je između ostalog rekao da opozicija nekim diskusijama želi da razdvoji PES i Demokrate, ali da su te dvije stranke partneri.

“Uvjeren sam da se nećemo razdvojiti po ovim pitanjima. Mislimo da su ovi zakoni korak naprijed i da već kaskamo, jer se sa nekim direktivama EU nijesmo usaglasili”, kazao je Čarapić.

17:25Svi zakoni imaju pozitivno mišljenje Evropske komisije

Vujović je kazala da smo zbog dugog neusvajanja medijskih zakona bili suspendovani iz programa „Kreativna Evropa“. Kako je rekla, imajući u vidu da je u predlozima napravljen korak naprijed, i to pitanje je riješeno, Klub poslanika PES-a je, navela je, preko Ministarstva evropskih poslova direktno tražio mišljenje od Evropske komisije. Vujović je navela da je vlada o dva zakona bila jednoglasna, a u vezi jednog bilo je izvdojenih mišljenja nekih ministara iz reda Demokratske Crne Gore. „I to je u redu jer je era kada nije bilo poželjno imati stav iza nas. Svi zakoni imaju pozitvno mišljenje Evropske komisije“, izjavila je Vujović. Ona je kazala da se ovim zakonima pravi ozbiljan korak naprijed, i da će njihovim usvajanjem Crna Gora biti među zemljama sa najnaprednijim medijskim zakonodavstvom.

17:21Počela rasprava o medijskim zakonima

Nakon kraće pauze, počela je rasprava o medijskim zakonima. Ovlašćeni predlagač je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.  Ona je istakla da su predlog zakona o medijima, predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore i predlog zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama važni za pozitivan IBAR od Evropske komisije. Istakla je da su medijski zakoni dio prioritetnih jer su medijske slobode veoma važne za ukupne slobode, a regulisanje ovih oblasti vrlo je važno za ukupno stanje u društvu. 

„Potrebno je da imamo snažan i stabilan javni servis“, rekla je Vujović.  

16:48 – Poslanici bi trebalo da nastave raspravu o setu medijskih zakona, potrebnih za dobijanje IBAR-a.

Riječ je o zakonima: Predlog zakona o medijima, Predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore i Predlog zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

16:47 – Završena raspava o Predlogu zakona o sprečavanju korupcije. Data pauza do 17 časova.

15:59Pokazali reformsko opredjeljenje

Vlada i Ministarstvo pravde su, Predlogom zakona o sprečavanju korupcije i radom na tom aktu, pokazali reformsko opredjeljenje i kapacitet da harmonizuju zakonodavstvo sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), kazao je potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica.

On je na sjednici Skupštine, koja i danas raspravlja o IBAR zakonima, rekao da je Predlog zakona o sprečavanju korupcije veoma važan sistemski zakon, ali ne i jedini iz oblasti antikorupcijskog zakonodavstva.

„Reforma antikorupcijskog zakonodavstva je značajna za stvaranje pretpostavki za unapređenje normativnog okvira, a taj normativni okvir, harmonizovan sa pravnom tekovinom EU, donijeće i veći standard, bolji kvalitet života i pravnu sigurnost“, poručio je Koprivica.

On je naveo da se reformom tog zakonodavstva mora pokazati kapacitet da se harmonizuje domaće zakonodavstvo sa pravnom tekovinom EU i preporukama relevantnih međunarodnih institucija, kakva je GREKO.

Cilj je, kako je dodao Koprivica, da se što prije dođe do EU, ispune zahtjevi i osposobi sistem za ono što su izazovi evropskog tržišta i evropskog pravnog i političkog prostora.

„Vlada i Ministarstvo pravde su, predlažući ovaj zakon i radeći na njemu, pokazali reformsko opredjeljenje i kapacitet da harmonizuju zakonodavstvo sa pravnom tekovinom EU, preporukama GREKO, kao i preporukama iz izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori“, kazao je Koprivica.

On je rekao da ni ovaj zakon nije idealan i da tek predstoji ozbiljan rad na njegovoj dodatnoj reformi.

„Ali, postojale su neke urgentne potrebe, koje su nalagale nužnost ovog brzog rješenja“, dodao je Koprivica.

Kako je naveo, jedna od najvažnijih izmjena Zakona odnosi se na proširenje kruga javnih funkcionera.

„Sada su tu uključeni notari, javni izvršitelji, stečajni upravnici, imajući u vidu da raspolažu određenim povjerenim javnim dužnostima“, dodao je Koprivica.

On je kazao da je, takođe, precizirano ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije, čime se otklanjaju neki nedostaci u primjeni zakona.

„Pojmovno određenje zviždača i postupak zaštite zviždača je razrađen, unaprijeđen, u skladu sa preporukama Savjeta Evrope. Takođe i izjava o postojanju sukoba interesa, ali je takođe preciznije definisana obaveza podnošenja izvještaja o prihodima i imovini“, naveo je Koprivica.

Sada taj izvještaj, kako je rekao, sadrži i lične podatke osoba povezanih sa javnim funkcionerom, što omogućava lakšu i djelotvorniju, uslovno rečeno, istragu, odnosno ispitivanje okolnosti u vezi sa sticanjem imovine javnih funckionera.

„Takođe je preciznije definisan postupak u kome se odlučuje da li je javni funkcioner povrijedio odredbe zakona, što će izbjeći brojne izgovore i alibije“, kazao je Koprivica.

On je rekao da je definisan novi kanal prijavljivanja nepravilnosti od strane zviždača u obliku javnog prijavljivanja, kao i da je propisana obaveza donošenja plana integriteta.

Redefinisan je, kako je naveo, i način izbora direktora Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i članova Savjeta ASK-a.

Koprivica je dodao da su propisane provjere integriteta za članove Savjeta ASK i određene norme koje govore o radno-pravnom statusu zaposlenih u Agenciji i finansijskom statusu Agencije.

On je ocijenio da je potreban oporavak te institucije.

Zato, kako je poručio, Skupština ima veoma važnu ulogu, a to je da izabere kvalitetan Savjet ASK-a, ljude sa integritetom koji će nepristrasno i objektivno obavljati posao.

„Ako Savjet ASK-a izaberemo na osnovama integriteta, profesionalizma, nepristrasnosti, onda će ta institucija da se oporavi i ozdravi“, naveo je Koprivica.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da dođe do personalnog opravka institucija koje „neće gledati kroz prste ni ovom ni onom, koje neće znati za vaše i naše, nego će uspostaviti jednu mjeru i isti aršin za sve“.

Koprivica je naglasio da je, kada je u pitanju antikorupcija, u ovom momentu najvažniji zadatak izbor nezavisnog, profesionalanog i nepristrasnog Savjeta ASK-a, koji će izabrati novog direktora Agencije.

„Mislim da su nalazi budžetske inspekcije dovoljan osnov za prestanak mandata postojećoj direktorici“, dodao je Koprivica.

14:44 – Počela rasprava o Predlogu zakona o sprečavanju korupcije. Predlagač zakona je potpredsjednik Vlade Momo Korpivica.

14:40 – Završena rasprava o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću

13:42 – Nastavljeno zasijedanje parlamenta

13:09 – Na zahtjev Bošnjačke stranke potpredsjednik Skupštine Boris Pejović dao je pauzu do 13:30 sati. 

12:54Koprivica: Ako opzicija brine o budžetu, neka objasne Perović, Bemaks i Master inžinjering

Poslanik PES-a Vasilije Čarapić je ocijenio da zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću proširuje opseg imovine koja može biti oduzeta. Istakao je da je ovaj zakon dobio pozitivno mišljenje od Evropske komisije.

“Niko ko je dobronamjeran ne može naći manjkavosti ovog zakona”, kazao je on.

Potpredsjednik Vlade Momo Koprivica objasnio je da postoje dva modela ovog zakona o oduzimanju – građansko-pravni i krivično-pravni, te da je razlika u dokazivanju.

Istakao je da građansko pravni bolji model, te da je krajnji cilj Vlade uvođenje građansko-pravnog jer je krivično-pravni pokazao ozbiljne nedostatke.

Komentarišući partije opozicije koje su napustile sjednicu, Koprivica je rekao da treba da objasne neke stvari koje ih se tiču u vezi sa zakonima.

“Kada pričaju o budžetu i štetama koje bi nastale, da li su se tada starali kada je gospođa Perović sebi strpala u džep, mimo zakona preko 13.000 eura”. rekao je Koprivica.

Istakao je da su njihovi finansijeri Bemax i Master inžinjering te da treba vidjeti koliko su oni optetili državni budžet.

12:52 – Poslanici DPS-a i SD-a napustili sjednicu

Nakon što je nastavljena rasprava, poslanici DPS-a i SD-a napustili su sjednicu.

12:40Adžić: Miloviću nije data šansa da se brani; Nedović: Ovdje sjede pošteni ljudi

Poslanik GP URA Filip Adžić kaže da se sada vidi da imamo taster ministre koji ispunjavaju želje, ne premijera, nego kruga oko premijera. 

„Vidimo da je neko spreman da gazi Ustav i zakon zarad disciplinovana ljudi“, kazao je on. 

Smatra da nije u redu da se ne dozvoli ministru Miloviću da mu se ne da šansa da se brani nakon što je juče politički deklasiran.

Poslanica PES-a Jelena Nedović kazala je da Milović nije juče politički deklasiran, te da je kolegama jasno objasnio ko je kriminalac i ko se bavi kriminalom.

“Ukoliko smatrate da je neko kriminalac i da je učinio kriminalno djelo znate ko je nadležni organ, pa izvolite krivičnu prijavu. Ovdje sjede pošteni ljudi”, kazala je Nedović.

12:29Nikolić: DPS neće učestvovati u raspravi o zakonima iz oblasti pravosuđa

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da su se u posljednja dva-tri dana desile stvari kakve se nikada nijesu dešavale u istoriji parlamentarizma.

„Prvi put je predsjednik Vlade izdao obavezujuće uputstvo za ministre u svojoj vladi šaljući poruku građanima da ne vjeruje svojim ministrima“, kazao je on. 

Poručio je da su procedure kičma demokratije. 

„Na to nećemo pristati. Ako ministri u Vladi pristaju na poniženja i da budu lutke na koncu, ja vas obavještavam da to poslanici neće. Ja vas obavještavam da poslanici DPS-a neće učestvovati u raspravi koja treba da se nastavi povodom predloga zakona koji smo počeli juče, ni povodom predloga zakona o izmjenama Zakona o sprečavanju korupcije jer smatramo da ovlašćeni predlagač nije kompetentan i da ne može da odgovori na pitanja koja su postavljena“, kazao je on i dodao da će učestvovati o zakonima koji se tiču medijskih sloboda i Javnog servisa. 

12:18Zirojević: Nećemo dozvoliti svođenje ministara na „lutke-pione“

Poslanik SD-a Nikola Zirojević kazao je da su uočili tehničku grešku da su u Zakonu o sudijama smanjeni kriterijumi sa 60 na 55 bodova na Pravosudnom isitu potrebnih kako bi neko bio kandidat za sudiju, a to isto nije urađeno za tužioce. 

„U tom smislu kako bismo izbjegli diskriminatornu odredbu i kako bismo budžet Crne Gore sačuvali od potencijalne štete u sudskim procesima koji bi sigurno uslijedili, mi smo predložili ovu tehničku izmjenu, svi se saglasili i predlagač pokazao dobru volju i to izmijenio. Moram da naglasim da ovo apsolutno nema veze sa IBAR-om, sa direktivom EU i da na ovaj način ne možemo da poremetimo dobijanja IBAR-a. Isključivo čuvamo budžet i sprečavamo diskriminaciju. Ovim se šalje poruka ministarki Vujović da slučajno ne uvaži amandmane na medijske zakone“, kazao je on. 

Istakao je da neće dozvoliti da se ministri svode na „lutke pione“ kojima upravlja Spajić. 

12:13Nakon Kolegijuma nastavljena sjednica 

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da na Kolegijumu koji je organizovan u pauzi nije došlo do dogovora parlamentarne većine i opozicije. 

„Kao što pretpostavljate, poštovani građani da nijesmo imali zajednički zaključak nakon kolegijuma i da smo ostali na dvije različite strane. Sada ćemo imati priliku kroz proceduralne intervencije da pojasnimo stavove opozicije i parlamentarne većine“, kazao je on. 

Istakao je da zakoni treba da budu izglasani do večeras. 

10:47 – Dragović: Ne treba politički zloupotrebljavati tehničko pitanje

Poslanik PES-a Darko Dragović kazao je da ne treba zloupotrebljavati pozornost Skupštine i dizati na nivo odluku Vlade koja je tehničke prirode.

“Vlada kao kolektivni organ ima pravo da predloži bilo kog člana kao predlagača. Molim da se apsolutno jedno tehničko pitanje politički ne zloupotrebljava”,kazao je on.

Ističe da nigdje nije definisana odredba kojom se Vladi ne dozvoljava da mijenja predlagača.

Predsjednik Andrija Mandić kazao je da će poštovati zahtjev opozicije i dati pauzu za konsultacije. 

10:40Opozicija: Mijenjanje predlagača klasično nepoštovanje

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da će poslanici nastaviti raspravu o Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

On je konstatovao da je Vlada obavijestila Skupštinu da će njen zastupnik u ime predlagača umjesto ministra pravde Andreja Milovića biti potpredsjednik Vlade Momo Koprivica.Vlada je juće konstatovala da se Milović oglušio o uputstvo koje je predviđalo da se amandmani na IBAR zakone ne mogu prihvatiti bez saglasnosti izvršne vlasti.

Poslanik Andrija Nikolić kazao je da je nezabilježena praksa u parlamentu mijenjanje predstavnika predlagača tokom rasprave.

“Ovo je klasično nepoštovanje prema vrijednim ljudima iz Ministarstva pravde koji su godinu radili na ovim zakonima i usaglašavala ih. Vlada pokušava od svojih ministara da napravi “lutke o koncu” koje nemaju svoj integritet i autonomiju koju im obezbjeđuje Ustav i poslovnik ove Skupštine da dođu u parlament i prihvataju amandmane”, kazao je on.

Nikolić je rekao da je Milović razumnim nastupom uspio da obezbijedi kooperativnost opozicije.

“Umjesto da se pokaže zahvalnost, pokazuje se diktatura kao u Sjevernoj Koreji”, kazao je on.

Da se ovako ponaša jedan predsjednik Vlade da zbog jedne tehničke izmjene povlači predstavnika predlagača i ponižava parlament, koji na to treba da pristane, za mene je to neprihvatljivo”, istakao je Nikolić.

On je tražio pauzu da se održi kratak Kolegijum.

Poslanik Boris Mugoša je poručio da obraćanje službe Vlade može da se baci u smeće jer ga nije napisao premijer. 

„Svaki akt iz Vlade treba da šalje premijer predsjedniku Skupštine. Na osnovu tog akta ne može da se mijenja predlagač“, kazao je Mugoša. 

I poslanik GP URA Filip Adžić saglasio se da treba napraviti pauzu i razmisliti kako nastaviti dalje. 

“Meni je drago što građani imaju priliku da svjedoče lakrdiji koju Vlada i parlamentarna većina prave svakodnevno. Meni je sada jasno što oni izbjegavaju da dođu u parlament, jer svaki put kada neko od njihovih ministara ili predstavnika dođe u ovaj dom, potrebno je baciti bijeli peškir i povući onog ko nokaultiran izađe iz ove zgrade,  što je bilo i juče”, kazao je Adžić.

06:00 – Poslanici će raspravljati o Predlogu zakona o sprečavanju korupcije, Predlogu zakona o medijima, Predlogu zakona o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore, Predlogu zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

Skupština je u četvrtak jednoglasno usvojila predlog Zakona o lobiranju, izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku, Zakona o sudovima, izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama.

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu i dopune Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu.

06:30 – Predsjednik Skupštine Andrija Mandić obavijestio evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija da je parlament jednoglasno usvojio sedam zakona potrebnih za dobijanje IBAR-a.

Mandić je, u objavi na društvenoj mreži X, naveo da je upoznao Varheljija da će parlament danas nastaviti sa zakonima koji su preostali na dnevnom redu.

“Da je ovo veliki korak naprijed za nas u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i da očekujemo da će na sjutrašnjoj sjednici Radne grupe Savjeta EU za proširenje i države koje vode pregovore o pristupanju (COELA) Crna Gora dobiti punu podršku zemalja članica“, dodao je Mandić.

foto: Screenshot Youtube

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA