„Poslanici da pokažu konstruktivan pristup u imenovanju VDT“

Imenovanje Vrhovnog državnog tužioca (VDT) od vitalnog je značaja za vladavinu prava u Crnoj Gori, poručila je portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero Hernandez.

“Očekujemo da će crnogorski politički akteri iskoristiti trenutni zamah proširenja i pozivamo sve poslanike da pokažu konstruktivan pristup imenovanju Vrhovnog državnog tužioca bez daljeg odgađanja”, poručila je Pisonero.

Poslanici će o izboru izboru vrhovnog državnog tužioca glasati na sjednici parlamenta koja je zakazana za 27. januar.

Predsjednik Jakov Milatović tokom jučerašnje posjete Savjetu Evrope u Strazburu ponovio je očekivanja da se što hitnije izabere VDT, i kazao da je optimista da će to biti urađeno do kraja mjeseca.

„Mislim da je vrlo važno nakon kompletiranja Sudskog savjeta i Ustavnog suda i nakon izbora guvernerke Centralne banke sada dođe do izbora vrhovnog državnog tužioca kako bismo na taj način u potpunosti zaokružili i stabilizovali sistem“, istakao je Milatović za RTCG.

Kandidati za poziciju vrhovnog državnog tužioca su Maja Jovanović, Milorad Marković i Suzana Mugoša. Za izbor novog VDT-a potrebna je tropetinska većina, odnosno glasovi 49 parlamentaraca.

Vrhovni državni tužilac je u v.d. stanju u od oktobra 2019.

Foto: Arhiva/RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA