Popović – Ramčilović: Vrijeme je da prevaziđemo teme koje dijele narod Balkana

Potrebne su nam nove strategije za napredak i novi modeli društvenog razvoja. Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju odličnu saradnju i treba da promovišu takav model uzajamne podrške – poručeno je sa sastanka v.d generalne direktorice Direktorata za Interkulturalizam Ljudmile Mile Popović i ambasadora Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Zećira Ramčilovića.

Oni su istakli su da promovišu vrijednosti koje nas ujedinjuju, te da razmjenjuju pozitivne prakse i iskustva – a to naročito kroz interkulturalizam i njegov holistički, inkluzivan pristup razvoju.

Popović je, kako je saopšteno, upoznala ambasadora Ramčilović sa aktivnostima Direktorata od svog osnivanja, i izrazila želju za saradnjom sa Sjevernom Makedonijom u dijelu unapređenja principa interkulturalizma, kulturne diplomatije i mirnodopskog razvoja.

Popović je istakla da je Direktorat za interkulturalizam, za sada, jedina državna institucija takvog tipa u svijetu.

– Upravo zbog toga, uz veliku čast imamo i veliku odgovornost. Želimo da unaprijedimo kvalitet suživota kod nas i u regionu, i stoga predlažemo da Crna Gora i Sjeverna Makedonija formiraju mješovitu komisiju za interkulturalizam – kazala je Popović.

Ambasador Ramčilović se zahvalio Popović na posjeti, i istakao da je upravo interkulturalizam ono što je potrebno šarenolikom Balkanu, i da je potrebno da se vrijednosti i principi interkulturalizma prošire u cijelom regionu.

– Vrijeme je da prevaziđemo teme koje dijele narod Balkana. Ova sjajna inicijativa bi bila ključna za razmjenu iskustava – ona bi značajno doprinijela kvalitetu i intenziviranju bilateralne saradnje između Crne Gore i Sjeverne Makedonije – rekao je Ramčilović.

Društvena kohezija i integracije su, prema riječima Popović, ključ za naš opstanak i dalji razvoj.

– Od njih zavisi opšta ljudska bezbjednost, održivi razvoj i opšti društveni napredak u našim državama i u regionu, Formiranjem mješovite komisije za interkulturalizam, ojačali bi institucionalnu posvećenost ideji jedinstva u raznolikosti, ljudska prava i ljudske odgovornosti, i spremnost za budućnost, koja zahtijeva jačanje društvene kohezije za rješavanje globalnih izazova i građenje nove smjernice za ljudski razvoj. Naše dvije zemlje mogu zajedno pokazati sta je moguće izgraditi ovakvom saradnjom – istakla je Popović.

Navodi se da Ramčilović je ukazao na to da je Sjeverna Makedonija prepoznala važnost interkulturalnog dijaloga i to demonstrirala izradom nacionalne strategije iz te oblasti još 2019. godine.

– No, Sjeverna Makedonija jos uvijek nema institucionalnu jedinicu posvećenu tim pitanjima i zato pozdravlja proaktivnu viziju Crne Gore koja je osnovala Direktorat za interkulturalizam, a kojem sada predstoji izrada nacionalne strategije za interkulturalizam – kazao je on.

Ambasador Ramčilović je impresioniran brzinom i kvalitetom razvoja Direktorata i svesrdno je pozdravio inicijativu Direktorata da pokrene međunacionalnu kooperaciju. Istakao je da je upravo ovakva razmjena iskustava dobra prilika za saradnju i uzajamno osnaživanje institucionalnih i društvenih kapaciteta i pozitivnih smjernica.

– Sjeverna Makedonija je ozbiljno posvećena ideji interkulturalizma i svesrdno podržavamo inicijativu za formiranje mješovite komisije za interkulturalizam. Zahvaljujem Vam na ovoj inicijativi – biće to izuzetan primjer saradnje – zaključio je ambasador Ramčilović.

Foto: Direktorat za Interkulturalizam

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA