Popović: Neracionalna i nerazumna odluka da se skrati mandat Skupštini, ulazimo u zonu blokade Glavnog grada

Posao svake opozicije je da na sve moguće načine traži raskol u vladajućoj većini i da ruši vlast. U ovom slučaju je neracionalna odluka jednog dijela vladajuće većine, koja je podržala inicijativu opozicije za skraćenje mandata Skupštine Glavnog grada, ocijenila je Zdenka Popović, u Dnevniku Gradske RTV.

Neracionalna je, dodaje Popović, i nerazumna iz razloga što i taj dio vladajuće većine učestvuje u vršenju vlasti u Glavnom gradu.

„Juče se u Skupštini nije mogla čuti nijedna riječ kritike na račun rada gradonačelnice Olivere Injac, niti bilo kakva riječ kritike na rad uprave Glavnog grada. Zaista ne znam zašto se to desilo“, kazala je Popović.

Ističe da su postojale određene nesuglasice u PES-u, ali da su se, kako navodi, svi nadali da će ih prevazići.

„Svi smo se nadali da će se vrlo brzo naći rješenje ali to se nije dogodilo. Mi nijesmo htjeli da se miješamo u unutrašnje stvari druge političke partije, predlagali smo da se uključimo, ako je potrebno, da pokušamo da nađemo rješenje, ali za tim nije postojala volja“, objašnjava Popović.

Ističe da priča da se skraćuje mandat zbog građana, ne pije vodu.

„Nijedna riječ kritike, od ljudi iz vladajuće većine koji su skratili mandat zajedno sa Demokratskom partijom socijalista, nije upućena na račun štete koju je Glavnom gradu nanijela prethodna vladajuća struktura, kao što su sudski troškovi i poreska potraživanja. Umjesto da tražimo rješenje da izađemo iz tih finansijskih problema, dio vladajuće većine se odlučio da skrati mandat Skupštini“, navodi Popović.

Smatra da se ovim potezom ulazi u zonu blokade Glavnog grada.

„Sada očekujemo da vidimo kada će biti izborni dan. Ako to bude kraj septembra, kako se najavljuje, potrebno je nekih deset-petnaest dana da Izborna komisija potvrdi rezultate, pa od tog trenutka teku rokovi za konstituisanje Skupštine Glavnog grada. Nakon toga tek počinju pregovori za gradonačelnika-cu, taj rok je mjesec dana i time ulazimo već u kraj decembra“, objašnjava Popović.

Podsjeća da je rok za donošenje budžeta Glavnog grada najkasnije do 31.12.

„Vrlo je moguće da dođemo u situaciju da isti politički akteri sjednu za sto i razgovaraju o raspodjeli funkcija, da ne postignu dogovor i da imamo situaciju sličnu Budvi ili Anrijevici“, naglašava Popović.

Navodi da se gradonačelnica Olivera Injac od početka susrela sa opstrukcijama.

„U momentu kada je uspjela da okupi tim oko sebe i kada je počela da menadžeriše na najbolji mogući način, pokazali su se rezultati. Uvijek može bolje, ali, moramo imati na umu da Zakon o javnim nabavkama ne dozvoljava da se neke stvari odvijaju brže. Ova vlast je za godinu dana ipak pokazala rezultate, ali sad je skraćen mandat i nadam se da će građani na izborima prepoznati taj trud i dati podršku“, poručuje Popović.

Foto: Gradski.me

NIKŠIĆ PROGNOZA