Popović – Kun: Peking pruža punu podršku Crnoj Gori u sticanju članstva u EU

Crna Gora je zahvalna Kini na podršci koju pruža u nastojanjima naše države da postane punopravna članica Evropske unije, kazala je potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović, na sastanku sa kineskim ambasadorom Fan Kunom.

Popović je izrazila zadovoljstvo što je, od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Kine, građen prijateljski odnos dvije države uz uvažavanje svih spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore.

„Naši prioriteti su NATO članstvo i održiv put ka Evropskoj uniji. Zahvalni smo NR Kini na podršci koju pruža Crnoj Gori u nastojanjima da postane punopravna članica Evropske unije“, istakla je ona, kako je saopšteno iz Skupštine.

Kun je, kako se navodi, u tom kontekstu pozdravio evropske aspiracije naše zemlje, ističući da je saglasan da Crna Gora treba da razvija svoj put ka Evropskoj uniji. „Peking pruža punu podršku Crnoj Gori u sticanju punopravnog članstva u EU“, poručio je ambasador.

„Veoma smo zahvalni Vladi i Skupštini Crne Gore što je po pitanju principa „jedne Kine“ davala punu podršku NR Kini“, dodao je ambasador.

kun popovi
foto: Skupština Crne Gore

Potpredsjednica Skupštine je poručila da je princip „jedne Kine“ bio i ostaje na snazi.

„Zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake zemlje je naš prioritet, na taj način mi čuvamo integritet i suverenitet naše zemlje“, poručila je potpredsjednica parlamenta.

Osvrnuvši se na sferu turizma, Popović je afirmisala bezvizni režim između Crne Gore i Kine i dodala da Crna Gora, kao izrazito cijenjena turistička destinacija, neprekidno bilježi ohrabrujući rast u broju posjetilaca iz godine u godinu, naglašavajući prednosti bezviznog režima te rastući broj kineskih turista koji posjećuju zemlju.

„Nadam se da ćete i u budućnosti dati vjetar u leđa našim prijateljskim odnosima i principu „jedne Kine“, zaključio je Kun.

Popović je zahvalila na donacijama Skupštini i izrazila uvjerenje da će sveukupna interparlamentarna saradnja u narednom periodu biti dodatno intenzivirana.

Sastanku je prisustvovao i Duško Stjepović, predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

foto:Skupština CG

NIKŠIĆ PROGNOZA