(VIDEO) Popović: Ako se ne riješi spor PES – Demokrate, rekonstrukcija Vlade veliko pitanje

Kako su se nove vlasti snašle nakon 2020. godine, kada je došlo do promjene na izborima, najbolje govori činjenica da smo do danas imali tri vlade, vanredne izbore, i jedan turbulenat period, kazao je za RTV Nikšić Predrag Popović, bivši dugogodišnji poslanik i predsjednik Narodne stranke.

On je u emisiji Kontakt, komentarišući aktuelna dešavanja na političkoj sceni Crne Gore kazao da su period za nama obilježila nesnalaženja, promašaji ali i neke dobre stvari.

„Ono što bih izdvojio i što karakteriše ovo vrijeme to je vrijeme slobode. Narod se oslobodio. Više nema onih pritisaka koji su bili do 2020. godine. Tako da sada živimo u jednom slobodnijem društvu. I to je ono što je dobro. Ovo drugo već podliježe ozbiljnoj kritici. Nekada je bilo važno da završimo sa jednim režimom, ne gledajući šta je alternativa i kakva će biti. Mada, u Crnoj Gori, nijeste mogli da promašite-šta god da dođe poslije onakvog režima ne može biti gore“, smatra Popović.

Na pitanje šta očekuje od najavaljene rekonstrukcije 44. Vlade i u kom pravcu će voditi Crnu Goru Popović ističe da je to „veliko pitanje“.

„Ako se ne riješi spor u Vladi na relaciji Pokret Evropa sad-Demokrate, pitanje je kako će doći do rekonstrukcije 44. Vlade i da li ona može računati na puni četvorogodišnji mandat“, smatra Popović.

„Okosnicu Vlade dominantno čini PES, ali tu su i Demokrate, a tu je da kažem ,,pukla osovina,, i taj problem mora da se riješi. Imamo i jedan dodatan problem. Partija gospodina Milana Kneževića, DNP, koja za razliku od drugih stranaka jasno saopštava neke stavove i ne libi se da to učini. Čak nekad i vrlo rezolutno“, poručuje Popović.

Kako kaže, raskol u Pokretu Evropa sad, izlazak predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića iz članstva, mnogi sa pravom upoređuju sa nekadašnjim raskolom Demokratske partije socijalista koji su predvodili Milo Đukanović i Momir Bulatović.

Logičan slijed događaja, kako ističe Popović, jeste da predsjednik Milatović osnuje sopstvenu partiju.

„Mislim da će i ovo da ide u dva smjera. Jedan koji ne misli da pravi bilo kakkav kompromis sa onim što je bila karakteristika starog režima i drugi koji na to gleda malo drugačije. Do koje granice će to ići, opet će zavisiti od raspoloženja njihovog biračkog tijela. Građani sada imaju moć, da ih glasom, ponašenjem vrate na pravi put ukoliko krenu stranputicom“, ističe Popović.

Intervju sa Predragom Popovićem emitujemo od 20 sati i 30 minuta na Televiziji Nikšić.

Bojana Kostić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA