„Ponovno crtanje pozicija i procenata dugoročno degradira društvo“

Politikološkinja Nikoleta Đukanović smatra da se potvrdilo da se lakše može sastaviti stabilna, nego evropska vlada. Nije sigurna da će nakon 24 ili 48 sati, biti isti model za formiranje vlade, kada se uzmu u obzir reakcije Zapada. Ona je u emisiji „Dobro jutro Crna Goro“ kazala da veća podrška ne mora a priori da garantuje stabilnost, te da će ponovno crtanje pozicija i procenata dugoročno degradirati društvo.

„Ja razumijem da je gospodinu Spajiću ostalo malo vremena i da nije ostalo prilika da napravi ono što je želio. Ispostavlja se da ćemo na ovaj način dobiti inkluzivniju vladu sa većom podrškom i većim mogućnostima za njenu stabilnost ili dugoročnost. Međutim, upitno je koliko će ta vlada bviti proreformska i proevropska“, kazala je Đukanovićeva.
Smatra da će se napraviti kompenzacija za građane i buduće izbore da se dominantno ispunjavaju ona obećanja koja se tiču socio-ekonomskih reformi, ali ne pitanja koja se tiču integracija i onog što se zovu standardi i kriterijumi Evropske unije.

„Ja bih dodala da je svaka podrška bivših članica DF-a manjinskoj vladi nužda, a ne rješenje. Manjinska vlada se bira i radi u onim situacijama kada mandatar nema drugo rješenje.Uvijek je manjinska podrška upitnija, manje je stabilna i mislim da smo to na crnogorskoj političkoj sceni mogli vidjeti više puta“, ističe analitičarka.

Ona upozorava da veća podrška ne mora a priori da garantuje stabilnost. Podsjeća da su politički akteri koji su vrlo heterogeni pokazali i u ranijim prilikama tokom formiranja vlada koje su podržali da su im tu podršku brzo uskratili.

„Zatim kada nemate konkretna imena u resorima i ministarskim pozicijama znači da ćete biti abolirani od odgovornosti. Nećete imati odgovornost, odgovornost će imati mandatar i njegovi ljudi, ali ćete biti zastupljeni po dubini. Znači da ćete itekako kreirati politike i od vas zavisi ta većina u parlamentu. Tako da moda neće direktno odlučivati ali posredno hoće“, kazala je ona.

Podsjeća da je mandatar obećao da će se samo ministarske pozicije i državnih sekretara dijeliti po partijskim knjižicama, a sve ostalo po konkursima.

„Sada vidimo da se vrlo precizno crtaju pozicije, procenti, što znači da po mom mišljenju dugoročno degradiramo ovo društvo. Ukoliko su nam obećane promjene da će se prestati sa partijskim zapošljavanjem, to treba da se iskomunicira sa partnerima“, kaže ona.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA