„Polovina građana CG je mišljenja da nam nijesu potrebne zajedničke politike sa Srbijom“

Polovina građana i građanki Crne Gore je mišljenja da nam nijesu potrebne zajedničke politike sa Srbijom, već da svaka od država treba da brine za svoje prioritete, dok je na toj poziciji u Srbiji svega 14 odsto, pokazala su istraživanja Centra za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa ADD.

 

Među zajedničkim politikama koje bi Crna Gora i Srbija trebalo da imaju, kako pokazuje analiza CGO-a, gotovo identičan procenat u obje države vidi spoljnu i odbrambenu politiku, nešto manje je približan broj onih koji smatraju da to treba da bude finansijska i ekonomska politika, a značajna je razlika u prioritiziranju saobraćajne strategije.

„Ogromna većina građana/ki (79 odsto) Srbije smatra da Srbija ima pravo/obavezu da štiti Srbe u Crnoj Gori, dok u Crnoj Gori blago preteže suprotan stav (42.7 odsto)“, piše u analizi.

 

Nalazi su dio projekta „Plenum o crnogorsko-srpskim odnosima“, koji vodi i sprovodi CGO u saradnji sa ADD, i uz podršku Švajcarske ambasade. Stručnu podršku su pružili agencije Damar i HOW.

Foto: CGO

NIKŠIĆ PROGNOZA