„Politička borba opterećuje i izbor VDT-a“

Advokat Veselin Radulović ocijenio je da politička borba i ucjenjivanja opterećuju i izbor vrhovnog državnog tužioca (VDT) i čine ga na neki način politički obojenim. U emisiji „Link“ na Radiju Crne Gore je istakao da će sve zavisiti od toga kako će, ako do izbora i dođe, VDT obavljati funkciju.

Radulović poručuje da je dobro ako dođe do izbora VDT-a poslije toliko godina, ali da to nije dovoljno da se ostvare rezultati koji se priželjkuju.

„Ako on bude izabran, veoma brzo ćemo moći da vidimo šta možemo očekivati. Treba mu dati šansu i pružiti podršku, a ključna pitanja su odnose prema borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, adekvatnom procesuiranju ratnih zločina… To su neki prioriteti oko kojih će se voditi glavna borba i njegov odnos prema tim pitanjima pokazaće imamo li čemu da se nadamo u tim oblastima“, rekao je advokat.

Komentarišući zahtjev Demokratske narodne partije (DNP) da jedan od kandidata, Milorad Marković, zauzme stav prema predmetu „Državni udar“, Radulović ocjenjuje da tim zathjevom partija ne razumije proces izbora VDT-a.

„Od VDT-a treba tražiti da postupa u skladu sa zakonom i da bude neko ko će se beskompormisno boriti protiv zloupotreba i svih vidova kriminala. Neprimjerno je od VDT tražiti stav u odnosu na predmet koji je u toku. Ovo je Crna Gora i znamo koliko su odgovorni crnogorski političari“, ukazao je.

VDT je, dodaje, u ovom stanju jer partije godinama pokazuju želju da kontrolišu tužilaštvo, pa i pravosuđe.

„Ta politička borba i politička ucjenjovanja opterećuju i izbor VDT-a i čine ga na neki način politički obojenim. Ako dođe do izbora, sve zavisi od toga kako će kandidat obavljati funkciju, vidjećemo čemu se možemo nadati.“

Radulović ističe da nije siguran jesmo li spremni za ozbiljne reforme, te da je naslijeđeno puno toga lošeg.

„Sistem je loše napravljen i teško se osloboditi navika. Proces možda zahtijeva vrijeme, a dosta smo vremena već izgubili. Tek smo nedavno kompletirali Sudski savjet, ostaje da vidimo kako će on raditi u praksi. Imenovanja jesu dobra, ali ne i dovoljna. Jako je važno da se sistem počinje uspostavljati, pa onda možemo očekivati i pomake kada je pitanju cjelokupno pravosuđe“, rekao je sagovornik Radija Crne Gore.

Advokat je prokometarisao i hapšenje nekadašnje predsjednice Višeg suda Vesne Medenice.

„Možda su neki očekivali da će se sve brzo popraviti i stvari postaviti na svoje mjesto. Ne, Medenica je personifikacija lošeg upravljanja pravosuđem, i radila je to na način koji je bio nablaže rečeno krajnje neprimjeren, jedan autokratski način upravljanja, gdje napredovanje sudija nije zavisilo od kvaliteta rada, već od političke ili neke druge podobnosti. Ako nijeste bili Medenicin kadar, mogli ste biti i najbolji sudija, ali u tom sistemu nijeste mogli napredovati“, naglasio je Radulović u „Linku“.

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA