Pokret za Pljevlja traži od Nove srpske demokratije još 50.000 eura

Pokret za Pljevlja traži od Nove srpske demokratije (NSD) još 50.000 eura zbog nepoštovanja ugovora koji su potpisali predsjednici tih političkih partija Andrija Mandić i Novica Stanić uoči parlamentarnih izbora 2016. godine.

Prethodno je u presudi, koja je postala pravosnažna, NSD morala Pokretu da isplati preko 180.000 eura takođe zbog nepoštovanja ugovora.

Vijesti su ranije objavila da po osnovu glavnog duga za neisplaćena budžetska sredstva po osnovu jednog poslaničkog mandata za period od 8. novembra 2016. do 30. septembra 2019. godine, Nova je morala Pokretu da isplati 158.792 eura sa zakonskom kamatom od 22. oktobra 2019. pa do konačne isplate i na ime dospjele zatezne kamate obračunate do 21. oktobra 2019. iznos od 20.597 eura. Osnovni sud u Podgorici je tada Novu obavezao da na ime troškova postupka Pokretu isplati 3.367 eura u roku od 15 dana po pravosnažnosti presude.

Mandić i Stanić potpisali su 19. septembra 2016. koalicioni sporazum o zajedničkom učešću na parlamentarnim izborima.

Prethodne sedmice u Osnovnom sudu u Podgorici održano je pripremno ročište po tužbi Pokreta koji traži isplatu po istom osnovu za period od 30. septembra 2019. do 30. septembra 2020. godine, kada su održani parlamentarni izbori.

„Novom tužbom Pokret za Pljevlja traži oko 50.000 eura, iako taj iznos nije naveden u tužbi“, nezvanično je rečeno Vijestima.

U sudnici sudije Nikole Boškovića prihvaćen je predlog Pokreta da sud pozove vještaka ekonomosko-finansijske struke Jovanu Saičić da uradi nalaz koji bi odredio visinu naknade po jednom poslaničkom mandatu.

Pravni zastupnik NSD, advokat Miroje Jovanović ocijenio je da sud treba da odbaci tužbu, jer, kako je kazao, u tužbi nije opredijeljen iznos koji se potražuje, „pa samim tim smatram da je treba odbaciti“

On je dodao da predmet uopšte ne bi trebalo da bude u nadležnosti Osnovnog suda u Podgorici.

Sud je od njega zatražio da dostavi sporazum o koalicionoj saradnji, kako bi sud od Skupštine Crne Gore pribavio potvrdu o broju mandata i njihovoj raspodjeli.

Naredno ročište zakazano je za 30. maj 2024. godine.

Foto: DF

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA