Pokret podstanara planira da učestvuje na izborima 11. juna

Udruženja podstanara Crne Gore – Moj dom planira da izađe na predstojeće parlamentarne izbore pod imenom “Pokret podstanara Crne Gore – Pravo na dostojanstven život”.

Prema njihovim riječima, ništa logičnije i potrebnije ne može biti od ove namjere. 

„Baveći se intezivno mukotrpnim radom i zalaganjem da se pitanje problema podstanara u Crnoj Gori jasno naglasi i nametne donosiocima odluka nije uspio. Jasno smo shvatili da niko od političkih subjekata ne želi iskreno da se bavi najvećim problemom u našoj državi“, navodi se u saopštenju.

Naprotiv, dodaju, svjedočili su totalnom odsustvu iskrene brige za preko 30.000 podstanarskih porodica u najtežim životnim situacijama.

„Za političke ‘elite’ podstanari u ovoj državi ne postoje. Precrtani su i potpuno nehumano obespravljeni. Podstanari u ovoj državi nemaju nikakva prava i zaštitu svoje države“, naglasili su iz Pokreta podstanara.

Navode da je Zakon o socijalnoj politici stanovanja „bezobrazno trošenje papira sa namjerom da sam po sebi postoji reda radi, a ne radi onih zbog kojih je navodno pisan“.

„Svjedočili smo kako se funkcioneri iako stambeno zbrinuti dodatno stambeno zbrinjavaju i nagrađuju povoljnim kreditima što obični građani u podstanarskom status mogu samo da sanjaju“, naglasili su iz Pokreta podstanara i napominju da već dvije i po godine ne može da se napiše novi zakon o socijalnom stanovanju. 

„Zašto? Zato što za novu vlast kao i prethodnu podstanari ne postoje. Zato su podstanari odlučili uzeti stvari u svoje ruke i pokušati doći u poziciju da učestvuju u predlaganju i donošenju zakona i odluka u svoju korist u narednom sazivu parlamenta. A to su Ustavom zagarantovano pravo na stanovanje i Zakon o podstanarima kojim bi se omogućila sva prava koja svaki podstanar mora uživati“, istakli su iz Pokreta podstanara.

Pozivaju sve relevantne subjekte, NVO koje su se bavile ovim pitanjem, građanske aktiviste i sve ostale dobronamjerne građane da im se pridruže i pomognu u borbi za prava obespravljenih građana-podstanara.

„Pozivamo svaku podstanarsku porodicu da nas podrži potpisima podrške kao i direktnim učešćem u formiranju i radu ovog pokreta“, poručili su iz Pokreta podstanara.

izvor:gradski portal

foto:ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA