Pohvaljen napredak Crne Gore ka EU

Predsjednik Odbora za evropske integracije Ivan Vuković i zamjenik predsjednik Odbora, Jovan Subotić sastali su se sa delegacijom Grupe za međuparlamentarnu saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana Parlamenta Litvanije, predvođenu Valdasom Rakutisom, predsjednikom Interparlamentarne grupe i članovima Adroniusom Ažubalisom i Zenonasom Streikusom, saopšteno je iz Skupštine.

Na sastanku je razgovarano o evropskoj perspektivi Crne Gore, uz akcenat da je ova posjeta prilika da Litvanija pruži dodatan podsticaj našoj zemlji ka punopravnom članstvu u EU.

“Razgovarajući o evropskoj integraciji Crne Gore, predsjednik Odbora je upoznao sagovornike sa aktuelnim političkim prilikama u zemlji. U cilju ispunjavanja privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, predsjednik Odbora je izrazio očekivanje da će konstruktivna saradnja Skupštine i Vlade biti dodatno afirmisana u predstojećem periodu kako bi pregovori o članstvu ušli u završnu fazu. U tom kontekstu, članovi Odbora su ukazali na značaj političkog momenta u Evropi i naglasili važnost kontinuirane podrške evropskih partnera”, kaže se u saopštenju.

Predsjednik Interparlamentarne grupe, Valdas Rakutis, kazao je da je ovaj sastanak prilika da iskažu snažnu podršku Crnoj Gori u njenim daljim naporima na putu ka punopravnom članstvu. On je pohvalio napredak Crne Gore zemlje i zaključio da je međuparlamentarna saradnja važna kako bismo postigli uspjeh u daljem procesu evropskih integracija.

Foto: Skupština Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA