„Podrivanje Crne Gore treba da bude pitanje za VDT da reaguje“

Želite potkopati ove temelje na kojima počiva Crna Gora i pokušavate na ovaj način asimilovati Crnogorce u Srbe i Crnu Goru proglasiti srpskom državom što ona nikada nije bila niti će biti, navela je na Twitteru potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković, reagujući na Joanikijevu izjavu da je sveti Vasilije uvijek donosio pobjedu, pa i protiv bezbožne bivše vlasti.

Prema njenim riječima, ovo podrivanje Crne Gore treba da bude pitanje za VDT da reaguje, kao i sve crnogorske institucije i međunarodna zajednica. 

„Sveti Vasilije je Crnogorac i bio i ostao, rukopoložen je u Crnogorskoj crkvi i njoj služio. Kao sto se zna Srpske crkve u tom periodu nije bilo niti je postojala, istorijski dokumenti to potvrđuju. U gubitku sopstvenog srpskog indetiteta posežete za našim crnogorskim indetitetom. Inače do 1852. godine država Crna Gora i Crnogorska pravoslavna crkva bile su jedno te isto, a od tada se odvaja Crnogorska crkva od države i postavlja se mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve, a na čelu Crne Gore biva knjaz ili kralj“, navodi Marković.

Podsjeća da je samo za vrijeme knjaza i kralja Nikole obnovljeno 12 manastira i 112 crkava i izgrađene 163 nove crnogorske crkve.

„Sve je to poznato Joanikiju Mićoviću, ali on za to ne mari i iznosi neistine koje neće niti mogu tek tako proći. Kako je to moguće da SPC odnosno Beogradska patrijaršija nema imovinu u matičnoj državi Srbiji, a ima imovinu u Crnoj Gori. Crna Gora je zbrisana sa mape Evrope 1918. godine i to je zločin kakav svijet ne pamti. Umjesto da se Srbija izvini za zločine koje je tada počinila Crnoj Gori ona se i dalje ponaša hegemonistički, a SPC u Crnoj Gori uzurpatorski“, ističe Marković.

Kad je, dodaje, u pitanju Sveti Vasilije, podsjeća da ga SPC do 1999. godine nije priznavala kao sveca.

„U prilog tome evo i kalendara SPC iz 1998 đe nije ni upisan crvenim slovom. Takođe pozivam crnogorski narod da se objedine, a ne dijele po bilo kom pitanju, jer moramo jedinstveno i složno odgovoriti ovim nasrtajima od strane SPC koja atakuje na sve crnogorsko! Nijesu Beograd i Srbija gradili naše crkve i Manastire već slobodarski crnogorski narod i država Crna Gora“, zaključuje Marković.

NIKŠIĆ PROGNOZA