„Podjela funkcija više nije dovoljna da bi se osigurala stabilnost“

Izbori u Glavnom gradu su vrlo izvjesni, ali oni ne nude rješenje, već dodatnu nestabilnost, smatraju predavačica na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović i Marko Pejović iz NVO Uzor. Oni ocjenjuju da iza sukoba na relaciji PES i Pokret za Podgoricu stoji predsjednik Jakov Milatović, te da su građani žrtve rasitnjavanja političke scene.

Gostujući u emisiji „Pretres“ Radija i Televizije Crne Gore, Đukanovićeva je kazala da očigledno više nije dovoljna samo podjela funkcija u nekim partijskim strukturama kako bi se obezbijedila stabilnost.

“Umjesto da dolazimo do konsolidacije partijskog sistema koja je preduslov za demokratizaciju, mi imamo sve više rasitnjenu političku scenu. To  dovodi do političke nestabilnosti”, kazala je ona.

Po njenom mišljenju lokalni izbori u Glavnom gradu su vrlo izvjesni.

“To je bilo očekivano od jednog PES-a koji je kao mlada partija doživio ogroman rezultat, a u tom formiranju političkog subjekta su preskočeni neki koraci. Napravili su partiju bez jasnog strateškog plana razvoja, jer da jesu, ne bi došlo do animoziteta, ni izlaska nekih članova i ne bi otkazivali podršku na lokalnom nivou”, kazala je ona.

Smatra da su rezultati PES-a na lokalnim izborima u Budvi i Andrijevici pokazatelj da obećanja koja nemaju uporište u realnom životu moraju imati loš epilog.

Marko Pejović iz NVO UZOR ističe da bi volio da zna zašto nije došlo do dogovora na sastanku PES-a i Pokreta za Podgoricu ako su im ponuđene funkcije koje su tražili.

“Čini mi se da tu ulogu igraju drugi faktori i da su te funkcije ponajmanje bitne u procesu, već da je nečija težnja da se izazove nestabilnost na području Glavnog grada”, smatra Pejović.

Cijeni da bi lokalni izbori dodatno doprinijeli nestabilnosti i otežanim okolnostima za formiranje vlasti u nastavku Budve, Andrijevice i drugih opština.

“Pitanje je kako bi se na izborima predstavio Pokret za Podgoricu. Da li bi izašli samostalno ili u koaliciji sa PzP-om i GP URA. To su pitanja koja će opredijeliti građane za izlazak na izbore”, rekao je on.

Nema sumnje, kaže Pejović, da iza svega stoji predsjednik Jakov Milatović.

“Ja vjerujem da oni u dogovoru sa njim sve ovo i rade”, smatra on.

Đukanovićeva takođe vjeruje da tu postoji uticaj i učešće predsjednika Milatovića kao dijela opozicionara PES-a u okviru te partije.

Pejović dodaje da i na lokalnom nivou i na nacionalnom mi sada govorimo samo o tranziciji.

“Dakle sve ovo što se događa je jedan proces učenja i čini mi se da ne postoji ta vlast koja će biti stabilna dok ne prođe jedan određeni vremenski period”, kaže on.

Vjeruje da ispod pet godina mi ne možemo govoriti o nekoj stabilnoj parlamentarnoj ili odborničkoj većini.

“To nam takođe govori da kada vi imate ujedinjenje ili koaliranje sa različitim političkim subjektima koji imaju samo jedan zajednički cilj, a to je da smijene DPS, a ništa drugo osim toga, prosto izaziva jednu sumnju da bilo koje formiranje nove vlasti koja bi imala opet isti cilj, nema svrhu. Odnosno, nema ono što građani žele za rezultat, a to je bolji životni standard i bavljenje svim onim što građani žele da vide u svom gradu”, ističe Pejović.

Đukanovićeva smatra da građani svjedoče činjenici da su svakodnevno prevareni.

“Dakle, ako su građani dali mandat tim političkim partijama, njihovim predstavnicima da sprovode tu lokalnu vlast u njihovo ime, onda se zaista postavlja pitanje kako je moguće da ne mogu da nađu taj minimum konsenzusa da vlast funkcioniše, a da je njima prioritet lokalna vlast, odnosno građani i život u našem gradu, onda bi zaista situacija bila drugačija”, kaže ona.  

Smatra da je očigledno da se političari ni ne sjećaju preizbornih obećanja.

“Tako da mislim da se za ovaj period pokazala ne samo jedna nestabilnost i loša komunikacija i kohezija između tih političkih grupacija, nego se pokazala jedna neučinkovita, neefikasna vlast koja nije uspjela iskoračiti i napraviti velike promjene”, kaže ona.

Smatra da u normalnim okolnostima izbori mogu riješiti mnoge krize, ali da se to ne može reći u našim okolnostima. Takođe smatra da će stalni izbori smanjiti izlasnost građana.

“Mislim da su građani konstantno razočarani i to vodi do manjeg izlaska i ono što je još gore, mi svakog izbornog ciklusa govorimo o toj predizbornoj reformi koja treba da vrati integritet i povjerenje u izborni proces od strane građana, a oko reforme se ne radi ništa”, kaže ona.

Činjenica je, kaže politikološkinja, da će građani sve manje i manje imati povjerenja u izbornim ciklus i da će manji broj njih glasati.

“Ja vjerujem da kad bi došla do izbora na jesen da bismo imali različite rezultate u odnosu na prethodne, ali nisam sigurna da mi dalje imamo političke partije kojima su građani prioritetni da bi oni mogli da naprave velike iskorake i promjene”, zaključila je Đukanovićeva.

Foto: Screenshot/RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA