Podaci Skupštine za šest mjeseci: Ceh za putovanja 58.000 eura

Službena putovanja rukovodilaca i predsjednika radnih tijela u prvih šest mjeseci tekuće godine koštala su Skupštinu Crne Gore 58.000 eura.

Podaci dostavljeni “Vijestima” na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, pokazuju da je najviše novca izdvojeno za putovanja bivše predsjednice Zakonodavnog odbora Maje Vukićević (DNP) i predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duška Stjepovića (Demokrate).

Dvanaest službenih putovanja bivše predsjednice Zakonodavnog odbora koštala su 13.119 eura, a Stjepovićevih šest – 8.780 eura. Vukićević je za putovanja dobila dnevnice u iznosu od 2.756, a Stjepović 1.730 eura.

Vukićević je službeno putovala kao potpredsjednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE), šefica crnogorske delegacije u PSSE i predsjednica Zakonodavnog odbora.

Vukićević je od jula tekuće godine, nakon rekonstrukcije Vlade, ministarka saobraćaja.

Pariz, Vašington, Atina, Rim…

Bivša predsjednica Zakonodavnog odbora je tri puta službeno putovala u Strazbur, gdje je prisustvovala proljećnom, ljetnjem i zimskom zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE), u svojstvu šefice skupštinske delegacije u PSSE.

Vukićević je, kao šefica skupštinske delegacije u PSSE, dva puta službeno putovala i u Pariz na redovnu i vanrednu sjednicu Komiteta za politička pitanja i demokratiju PSSE.

U Vašington je putovala na Molitveni doručak, što je sa dnevnicama, avio kartom, hotelskim smještajem i kotizacijom koštalo 3.431 eura, a u Atinu na Samit Woman Political Leaders. U Crnoj Gori je boravila u Tivtu, Kotoru i Kolašinu, gdje je pohađala seminare u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta za članice Ženskog kluba i u Herceg Novom, gdje je održana radionica u organizaciji Vestiminsterske fondacije za demokratiju za članice Ženskog kluba.

Stjepović je službeno putovao u Trst, gdje je učestvovao na prvom sastanku konvencije za jačanje Centralnoevropske inicijative. Tri puta je kao šef skupštinske delegacije u PS NATO, putovao u Brisel, Talin i Sofiju. U Briselu i Talinu je učestvovao na zajedničkom sastanku komiteta Parlamentarne skupštine NATO, a u Sofiji na proljećnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO.

Službeno je putovao i u Rim, gdje je učestvovao na konferenciji za jačanje Centralnoevropske inicijative i Briž gdje je učestvovao u radu Interparlamentarne konferencije za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i zajedničku bezbjednosnu odbrambenu politiku.

Za Lakovića izdvojeno više od 8.400 eura

Nakon Vukićević i Stjepovića, najviše je potrošeno za tri putovanja predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Miodraga Lakovića (PES), čija su službena putovanja u prvih šest mjeseci ove godine koštala 6.933 eura. Laković je u svojstvu člana skupštinske delegacije u PS NATO učestvovao na zajedničkom sastanku komiteta Parlamentarne skupštine NATO u Briselu i učestvovao na proljećnjem zasjedanju PS NATO u Sofiji. Učestvovao je i na Molitvenom doručku u Vašingtonu, za šta je izdvojeno za dnevnice, avio kartu, hotelski smještaj i kotizaciju 3.271 euro.Po osnovu dnevnica mu je isplaćeno 1.474 eura.

Pet putovanja bivše predsjednice Ustavnog odbora Simonide Kordić (NSD) koštala su Skupštinu 5.775 eura. Kordić je u svojstvu članice Odbora za evropske integracije putovala u Tbilisi na Međunarodnu konferenciju o evropskim integracijama i u Bukurešt u posjetu rumunskom Senatu.

U Atini je učestvovala na Samitu Woman Political leaders. U svojstvu predsjednice Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Republikom Portugal, putovala je u Lisabon, gdje je učestvovala na drugog lisabonskoj konferenciji OS OEBS. Ukupne dnevnice za putovanja su iznosile 844 eura.

Kordić je od jula tekuće godine, nakon rekonstrukcije Vlade, ministarka turizma.

Vuković putovao pet puta, Jelena Nedović osam puta

Na putovanja predsjednika Odbora za evropske integracije Ivana Vukovića (DPS) iz budžeta je potrošeno 5.483 eura.

Putovao je u Namur (Belgija), gdje je učestvovao na sastanku predsjedavajućih odbora za evropske poslove EU (COSAC), Strazbur, na sastanak parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje, Bukurešt, u posjetu rumunskom Senatu i Bratislavu, u studijsku posjetu Odboru za evropske poslove slovačkog Nacionalnog savjeta.

Vuković je putovao i u Tbilisi na međunarodnu konferenciju o evropskim integracijama.

Osam službenih putovanja predsjednice Administrativnog odbora Jelene Nedović (PES) koštala su 4.674 eura. U svojstvu članice skupštinske delegacije u PS OEBS putovala je u Baku, gdje je učestvovala u međunarodnoj posmatračkoj misji Parlamentarne skupštine OEBS.

U istom svojstvu je putovala u Tiranu na Međuparlamentarni forum delegacije Parlamentarne skupštine OEBS-a iz Jugoistočne Evrope, u Lisabon – na drugu lisabonsku konferenciju PS OEBS i u Bukurešt, na godišnje zaijedanje PS OEBS. Najmanje troškova, po 36 eura, izdvojeno je za putovanja do Kolašina, Kotora i Herceg Novog, gdje je učestvovala na seminarima za članice Ženskog kluba Skupštine. Njene dnevnice su iznosile ukupno 759 eura.

Potpredsjednica išla u Davos

Službena putovanja potpredsjednice Skupštine Zdenke Popović (Demokrate) koštala su 3.591 eura.

Popović je službeno putovala u Davos, gdje je učestvovala na 54. godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma i u Atinu, gdje je učestvovala na Samitu Woman Political Leaders.

Ostalo se odnosi na putovanja u Crnoj Gori – u Tivat, Kolašin, Herceg Novi i Kotor, gdje je učestvovala na radionicama u organizaciji Vestminsterske fondacije i Međunarodnog republikanskog instituta za članice Ženskog kluba. Po sonovu dnevnica dobila je 792 eura.

Nešto manje – 3.666 eura je na službena putovanja potrošio bivši predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, a sadašnji potpredsjednik Skupštine Mirsad Nurković (BS). On je putovao u Rabat – Maroko na 17. plenarno zasjedanje Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran (PS UzM), u Berlin u studijsku posjetu računskom sudu Njemačke. Službeno je putovao i u Luksemburg, gdje je prisustvovao proslavi Dana nezavisnosti Crne Gore u organizaciji Udruženja “Zavičajni klub Bihor”, što je koštalo budžet 793 eura. Boravio je i u Petrovcu, gdje je učestvovao na konferenciji “Prednosti berlinskog procesa”. Dobio je 672 eura dnevnica.

Potpredsjednik Skupštine Boris Pejović (PES) je imao dva službena putovanja za koja je iz budžeta utrošeno 2.905 eura. On je putovao u Strazbur na sjednicu Parlamentarnog odbora Evropske unije (EU) i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) i u Beč, na konferenciju predsjednika parlamenata Strategije EU za Dunavski region. Ukupne dnevnice za putovanja iznosile su 454 eura.

Šest putovanja predsjednika Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Dejana Đurovića (NSD) koštalo je budžet 2.864 eura. Najviše je koštalo njegovo putovanje u Brisel, gdje je učestvovao na Međunarodnoj konferenciji o urbanim politikama u EU, za šta je izdvojeno 1.271 eura. Sličan iznos izdvojen je i za njegovo putovanje u Brisel na međuparlamentarnu konferenciju o cirkularnoj ekonomiji, u okviru predsjedavanja Belgije Savjetom EU. U portugalsku Bragu je putovao Vladinim avionom na 18. plenarnu sjednicu Parlamentarne skupštine Mediterana, u svojstvu šefa skupštine delagcije u PAM. Za put u Nikšić, gdje je učestvovao na javnoj raspravi o Prostornom planu Crne Gore, utrošeno je 48 eura. Za dnevnice je dobio ukupno 548 eura.

Za Erakovićev put u Bukurešt više od 3.100 eura

Predsjednik Odbora za antikorupciju Jevto Eraković (DPS) je imao jedno službeno putovanje, koje je koštalo 2.655 eura. On je putovao u Bukurešt, na godišnje zasjedanje Parlamentarne Skupštine OEBS, u svojstvu zamjenika člana skupštine delagacije u PS OEBS. Dnevnice za to putovanje iznosile su 388 eura.

Putovanja predsjednika Odbora za zdravstvo, radi i socijalno staranje Dražena Petrića budžet su koštala 1.403 eura. Putovao je u Rozvel – SAD, na obuku u organizaciji Međunarodne akademije za sprovođenje zakona ILEA i u Madrid, u studijsku posjetu organizaciji Međunarondog republikanskog instituta. U oba slučaja je avio-karte i hotelski smještaj platio organizator događaja. Za putovanja je dobio dnevnice u ukupnom iznosu 1.379 eura.

Zogović i Rovčanin nijesu putovali

U prvih šest mjeseci, predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Nikola Rovčanin i bivši predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Milun Zogović nisu službeno putovali. Zogović je od jula tekuće godine, nakon rekonstrukcije Vlade, potpredsjednik Vlade za infrastrukturu i regionalni razvoj. Rovčanin je za predsjednika Odbora imenovan 4. juna, a dostavljeni podaci odnose se na period do 30. juna tekuće godine.

Predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Vučurović imao je samo trošak od 18 eura, koji je dobio kao dnevnicu za odlazak u posjetu Dnevnom centru za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom u Pljevljima – Bijelom polju.

Za putovanja predsjednice Odbora za rodnu ravnopravnost Jelenke Andrić je iz budžeta potrošeno 308 eura. Putovala je u Ankaru, na konferenciju o rodno odgovornom budžetiranju, a ostalo se odnosi na putovanja u nekoliko gradova Crne Gore, gdje je učestvovala na seminarima.

Mandić se odrekao dnevnica, putovao Vladinim avionom

Putovanja predsjednika Skupštine Andrije Mandića koštala su budžet 1.686 eura, za koja se odrekao dnevnica.

Dnevnice ne uzima: Andrija Mandić
Dnevnice ne uzima: Andrija Mandić foto: Boris Pejović

Mandić je putovao u Brisel, na interparlamentarnu konferenciju o stabilnosti, ekonomskoj koordinaciji i upravljanju u EU, u Palmu de Majorku na konferenciju predsjednika parlamenata EU i u Bragu, na 18. plenarnu sjednicu Parlamentarne Skupštine Mediterana (PAM). Dva puta je išao u Beograd – u posjetu povodom Dana državnosti Republike Srbije i drugu posjetu – 28.marta, koja je navedena kao radna, ali za koju nisu dostupni podaci ni o načinu putovanja, ni smještaju.

Na putovanje u Bragu, Palma de Majorku i Brisel je putovao Vladinim avionom.

Foto: Luka Zeković/Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA