Počinje NATO samit u Vašingtonu

U Vašingtonu počinje trodnevni NATO samit. Glavna tema skupa biće podrška Ukrajini. Delegaciju Vlade Crne Gore predvodi premijer Milojko Spajić.

Samit u Vašingtonu ima poseban značaj, jer se njime obilježava važan jubilej. 75 godina od osnivanja najmoćnijeg Vojno-političkog saveza. I ovo je prilika da saveznici još jednom pokažu svoje jedinstvo i solidarnost u odbrani slobode i demokratije.

Crnogorsku delegaciju predvodi predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić. U njenom sastavu su i ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, kao i ministar odbrane Dragan Krapović.

Samit će, kako su naveli iz Vlade, pružiti Crnoj Gori mogućnost da predstavi svoje nacionalne pozicije i ponovi posvećenost NATO-u i njegovim vrijednostima.

„Ove godine po prvi put Crna Gora izdvaja 2,02 odsto BDP-a za potrebe odbrane i na taj način potvrđuje svoj kredibilitet i investira na pravi način u svoju odbranu. Mislim da i to će biti prepoznato na ovom samit kao onako veoma povoljna činjenica za Crnu Goru jer će ući u krug 23 zemlje NATO saveza koje izdvajaju iznad 2 odsto BDP-a za potrebe odbrane“, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA