Održana sjednica Skupštine opštine Plužine

Deveta redovna sjednica Skupštine opštine Plužine ima je kvorum za odlučivanje.

Zapisnik sa sjednice održane 4. aprila usvojen je sa 12 glasova za, 4 protiv i 4 uzdržana.

U vezi sa dnevnim redom, saglasnosti postoje za tačke dnevnog reda poput predloga odluke o urbanoj sanaciji i komunalnom opremanju zemljišta dok predlog odluke o podizanju spomen obilježja je još uvijek bez saglasnosti nadležnog ministarstva.

Odbornik Novica Gogić je bio u komunikaciji sa nadležnim ministarstvom i ministarkom Tamarom Vujović, dobio je informaciju da komisija za saglasnost za pomenutu tačku dnevnog reda nije kompletna.

Gogić je predložio da se ova tačka dnevnog reda odloži za narednu sjednicu SO.

Predsjednik Opštine je takođe bio u komunikaciji sa nadležnim ministarstvom, smatra da su u skladu sa zakonom svi uslovi ispunjeni, saglasan je ipak da se tačka izuzme iz dnevnog reda ovog zasijedanja.

U toku je 7. tačka dnevnog reda, izvještaj i informisanje o stanju niskonaponske mreže u 2023. godini. Predstavnik CEDIS-a upoznao je odbornike i sa investicijama za 2024. godinu.

Dragić Zeković

13. i 14. tačka dnevnog reda su objedinjene. U toku je rasprava.

Direktor Centra za kulturu Plužine, Milenko Mićanović saopštio je da su se obraćali nadležnima u vezi sa spomenicima kulture međutim nije nikada odgovoreno. Takođe je napomenuo da su formirali komisiju koja je tada obišla sva spomen obilježja i evidentirala stanje.

13. tačka dnevnog reda je usvojena jednoglasno dok je 14. usvojena sa 14 glasova za, 4 protiv i 1 uzdržanim.

Na redu je 8. tačka dnevnog reda Izvještaj o radu inspekcijskih službi na teritoriji Opštine Plužine.

Odbornik Gogić je pitao koliko je objekata u sivoj ili crnoj zoni na teritoriji Pive i da li postoji strategija za suzbijanje iste. Predsjednik Opštine Plužine je istakao problem plaćanja boravišne takse.

Na redu je predlog odluke o urbanoj sanaciji.

U vezi bratimljenja sa Opštinom Bileća predsjednik smatra da je predlog nastao iz niza sličnosti kao fin gest koji treba promovisati i razvijati.

Nakon kraće pauze na raspravu je stavljena 10. tačka dnevnog reda o ostvarivanju zdravstvene zaštite za Plužine za 2023.

Doktorica Rada Adžić komentariše da je prilično komplikovano obezbijediti zdravstvenu zaštitu u Plužinama a sada je samo jedan ljekar. Oko 2600 stanovnika u Plužinama ima 1 ljekara a broj usluga ljekara dnevno je između 70 i 90. Smatra da je ljekar opterećen a po sistematizaciji su neophodna dva na čemu intenzivno radi Dom zdravlja Nikšić. Takođe predlaže da jednom mjesečno dolazi pedijatar ali smatra da je to malo jer je djeci neophodna kontinuirana zdravstvena zaštita.

Odbornik Novica Gogić je saglasan sa komentarom koleginice Adžić, da kadrovi kojima raspolaže zdravstvo Plužina nijesu dovoljni za potrebe stanovništva Pive.

Uskoro opširnije…

Dragana Papović
Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA